Slovenija

Danes bo zasedal že 31. nacionalni otroški parlament

Danes bo že 31. leto zasedal nacionalni otroški parlament, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Zasedanje bo potekalo virtualno preko aplikacije Zoom, otroci pa bodo razpravljali o temi Moja poklicna prihodnost, ki se nadaljuje iz preteklega leta. Udeležence bo nagovoril tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Na zasedanju bodo sodelovali otroci iz vse Slovenije, ki so pred tem preko spleta že razpravljali v otroških parlamentih na občinski, medobčinski in regijski ravni, so v državnem zboru zapisali v sporočilu za javnost. Na današnjem zasedanju pa se bodo otroci, ki so v delovnem predsedstvu otroškega parlamenta, v spletno aplikacijo javljali in tudi vodili razpravo iz prostorov državnega zbora.

Uvodni in zaključni del zasedanja bosta potekala plenarno, v vmesnem času pa bodo udeleženci razpravljali v skupinah. Ob tem se bodo dotaknili številnih podtem, kot so Moj poklic: skrbi, pričakovanja, znanja in veščine, Poti do mojega poklica, Poklici sedanjosti in poklici prihodnosti, Slovenija, Evropa, svet – pozitivno, negativno, zanimivo in Vpliv covida-19 na izbiro poklica.

V ZPMS si, kot piše na njihovi spletni strani, z izvedbo otroškega parlamenta prizadevajo za aktivno državljanstvo otrok in demokracijo. Otroke na ta način spodbujajo k sodelovanju v družbenem življenju in jih izobražujejo o človekovih in državljanskih pravicah.

Source
STA
Back to top button