Slovenija

Dan tabornikov zaznamuje 70. obletnica ustanovitve Zveze tabornikov Slovenije

Dan tabornikov letos zaznamuje 70. obletnica ustanovitve Zveze tabornikov Slovenije, so v Zvezi tabornikov Slovenije zapisali v sporočilu za javnost. Praznovanje bo letos zaradi ukrepov, ki preprečujejo praznovanje v živo, potekalo na daljavo, preko spletnih kanalov. Taborniški ognji bodo po vsej Sloveniji simbolno zagoreli na svečkah.

Rojstni dan svoje organizacije bodo tako taborniki danes zvečer obeležili na prireditvi 70 ognjev za 70 let, kjer bo potekalo skupno praznovanje in druženje. V sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije bo septembra in oktobra letos na ogled tudi razstava o 70 letih delovanja Zveze tabornikov Slovenije, taborniki pa ob obletnici na v ta namen vzpostavljeni strani zbirajo tudi za donacije.

Taborniška organizacija, ki je ena največjih mladinskih prostovoljskih organizacij v Sloveniji, neprekinjeno deluje od 22. aprila 1951. Danes je v zvezi tabornikov 7000 članov, 700 vodov in 70 rodov. Kot so zapisali v sporočilu, je (bil) tabornik vsak četrti Slovenec.

V novo desetletje zveza tabornikov vstopa z novim vodstvom, ki so ga člani izvolili marca. Novi načelnik je postal Rok Pandel, novi načelnik za program za mlade pa Miha Rebol. Neža Marija Slosar je postala načelnica za odnose z javnostmi, Žiga Gregorin pa načelnik za vzgojo, izobraževanje in delo z odraslimi. Primož Pungartnik je postal načelnik za mednarodno dejavnost, Blaž Makuc pa novi zakladnik.

Taborniki so prepoznavni po ruticah in bivanju v naravi, s prostovoljnim delom pa otrokom in mladim dajejo prostor in priložnost, da razvijajo svoje osebnosti in se naučijo delovati odgovorno, za skupnost, okolje in zase. Znanje in spretnosti pridobivajo skozi izkušnje, v majhnih skupinah.

Kot člani Svetovne organizacije skavtskega gibanja se slovenski taborniki udeležujejo svetovnih skavtskih jamboreejev, taborov, kjer se zberejo vsi skavti sveta, organizirajo orientacije, mnogoboje in ostala tekmovanja. Med drugim so taborniki leta 2014 v Ljubljani organizirali svetovno skavtsko konferenca in leta 2018 z mrežo članic soustanovili mednarodno skupino Spiriteco, ki po načelih svetovnega skavtskega gibanja podpira razvoj duhovnosti za vse. Prav tako že vseh 70 let izhaja revija Tabor, namenjena vsem članom organizacije, vsa leta pa so taborniki aktivni tudi kot del civilne zaščite.

Source
STA
Back to top button