Dan pomorstva v znamenju 30-letnice resolucije o pomorski usmeritvi Slovenije

Sedmega marca v Sloveniji obeležujemo dan pomorstva v spomin na sprejem resolucije o pomorski usmeritvi države pred natanko 30 leti. Okroglo obletnico obhajamo z izboljšano varnostjo plovbe, saj so v petek v prostorih uprave za pomorstvo uradno odprli nov center za nadzor prometa in upravljanje v kriznih situacijah na morju.

Resolucijo o pomorski usmeritvi Slovenije je tedanja slovenska skupščina sprejela 7. marca 1991. V njej med drugim piše, da je bil slovenski narod v svoji zgodovini vselej tudi pomorsko usmerjen ter bo to usmeritev ohranjal in razvijal tudi v prihodnje.

Iz dokumenta izhaja zaveza, da bo Slovenija vodila gospodarsko in razvojno politiko, ki bo tudi pomorsko usmerjena, zato bo med drugim podpirala razvoj koprskega pristanišča ter prek njega usmerjenega tranzitnega in kopenskega prometa.

Pomemben korak k uresničevanju zavez iz resolucije je nova, 2,3 milijona evrov vredna investicija v center za nadzor prometa in upravljanje v kriznih situacijah na morju. Z novimi orodji in vizualnim nadzorom nad koprskim pristaniščem bo varnost plovbe še večja. Kot je ob petkovi slovesnosti navedel direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec, pa je to tudi dodaten korak k vzpostavitvi sistema za nadzor plovbe, t. i. VTS centra.

Nacionalnega dneva pomorstva pa ne gre zamenjevati z evropskim dnevom pomorstva. Tega obeležujemo 20. maja z namenom, da bi med državljani Evropske unije dvignili zavest o pomenu morij.

Source
STA
Back to top button