Črna gora bo Sloveniji za muzejsko rabo donirala vojaško letalo in helikopter

Črnogorsko ministrstvo za obrambo bo Sloveniji doniralo vojaško letalo super galeb G4 in helikopter gazela HN 45M, ki sta vredna skoraj milijon evrov, je razvidno iz predloga sporazuma med obrambnima ministrstvoma obeh držav, objavljenega na spletni strani črnogorske vlade. Slovenija ju bo po restavraciji razstavila kot muzejska eksponata.

Črnogorsko obrambno ministrstvo je omenjeno letalo in helikopter že leta 2016 označilo za odvečna in ju poskušalo prodati. Ker zanju ni bilo zainteresiranih kupcev, se je ministrstvo odločilo, da vozili podari Sloveniji, ki ju bo po restavraciji razstavila kot muzejska eksponata.

“Glede na zmogljivosti letal G4, stroške šolanja, izkoriščanja in vzdrževanja letal in oborožitve ter omejeno življenjsko dobo njihovo nadaljnje ohranjanje v operativni uporabi ni bilo smotrno,” je v dokumentu pojasnilo črnogorsko ministrstvo. Podobne razloge je navedlo tudi za helikopter.

Ocenjena vrednost letala super galeb G4 je 963.000 evrov, helikopterja gazela HN 45M pa 31.540 evrov. Iz predloga sporazuma je poleg tega razvidno tudi, da je črnogorsko obrambno ministrstvo pred tem Sloveniji za potrebe vojaškega muzeja v Pivki že podarilo podmornico tipa P-911, čemur je sledilo več drugih medsebojnih donacij.

Back to top button