AktualnoSlovenija

Civilne iniciative proti samotestiranju otrok v šolah s peticijo, ne izključujejo niti tožb

Predstavniki več civilnih iniciativ so danes pred DZ predstavili peticijo proti samotestiranju otrok v šolah. Učiteljica Renata Filipič je pojasnila, da so zbrali več kot 21.000 podpisov. Ena od mam Aleksandra Kostanjevec pa je napovedala, da bodo svoje otroke zaščitili, po potrebi tudi s tožbami.

Predstavniki civilnih iniciativ Delavcev v vzgoji in izobraževanju, Otrok ne damo, Starši za ustavno presojo obveznega nošenja mask za otroke od 6. razreda do 4. letnika, Maske dol, Združeni gostinci, Odprimo Slovenijo in Civilna iniciativa za nadzor nad delom uradnih oseb, Sindikat taksistov Slovenije, Gibanje Triglav ter Odbor za človekove svoboščine so danes pred parlamentom predstavili svoje nasprotovanje uvedbi samotestiranja v šolah.

Glede na to, da je v tistem času v DZ potekala seja komisije DZ za peticije o problematiki brezdomstva, so predlagali, naj se ves denar, namenjen samotestiranju otrok in testiranju šolnikov ter promociji tega, usmeri v boljše pogoje za brezdomce.

Filipičeva je pojasnila, da so zbrane podpise želeli predati predsedniku vlade Janezu Janši, predsedniku republike Borutu Pahorju ter ministru za zdravje Janezu Poklukarju. “Ker na naš apel niso bili neodzivni, jim svoje želje sporočamo pred državnim zborom,” je dejala učiteljica, ki ne želi kontrolirati svojih učencev pri samotestiranju.

Po njenih besedah samotestiranje, nošnjo mask, razkuževanje rok in vzdrževanje telesne razdalje štejejo med represivne ukrepe, ki da niso učinkoviti.

Predstavniki iniciativ so kritični tudi do spreminjajočih se izjav vladnih predstavnikov v zvezi z izvajanjem s samotestiranjem otrok.

Začetek samotestiranja dijakov je bil sicer predviden za petek, a so ga zaradi zamud pri dobavi testov odložili.

Source
STA
Back to top button