Civilna iniciativa Danes: Črpanje vode iz Soče za prebivalce nezakonito

Civilna iniciativa Danes je na današnji novinarski konferenci v Kanalu ob Soči opozorila, da je bilo črpanje iz rezervnega vodnega vira v reki Soči za potrebe oskrbe prebivalstva nezakonito. Zato menijo, da bi morala direkcija za vode Salonitu Anhovo odvzeti vodna dovoljenja.

Kot je pojasnil Miha Stegel, imajo v iniciativi že nekaj časa dokaze, da se voda v preteklih štirih letih približno dve leti in pol ni mogla črpati iz glavnega črpališča, tj. rova HE Plave, ampak so jo črpali iz rezervnega tehnološkega črpališča neposredno v Soči ob cementarni Salonit Anhovo.

V tem času so pri civilni iniciativi preverili zakonodajo in ugotovili, da lahko vodno dovoljenje za oskrbo s pitno vodo pridobita le občina in država, kar po njihovih besedah pomeni, da Salonit Anhovo v tem primeru ni imel zakonske podlage za uporabo rezervnega črpališča za oskrbo prebivalstva.

Tega so se po njihovih trditvah civilne iniciative zavedali tudi v cementarni Salonit Anhovo in na občini. Slednji sta sicer v aneksu pogodbe 28. avgusta 2018 v 6. členu zapisali, da se ob nedelovanju črpališča v glavnem rovu uporablja vodo iz črpališča neposredno v Soči.

V civilni iniciativi menijo, da je ta člen pogodbe nezakonit in da so podpisniki pogodbe odgovorni za povzročitev splošne nevarnosti, cementarni pa da po uradni dolžnosti grozi odvzem vseh vodnih dovoljenj za obdobje šestih let.

Direkcija za vode je aprila letos sicer Salonitu podaljšala veljavnost vodnega dovoljenja za črpanje tehnološke vode kljub pritožbi društva Eko Anhovo, ki je v pritožbi navedlo prav zgoraj omenjene razloge.

V sklepu je direkcija navedla, da se voda črpa iz rova HE Plave in ni razloga, da dovoljenja ne bi podaljšali. Na zavrnitev so se že pritožili in zadeva je trenutno v obravnavi na ministrstvu za okolje kot drugostopenjskem organu.

V civilni iniciativi Danes pravijo, da bi okoljski minister Andrej Vizjak moral odstopiti, če glede zadeve ne bo ukrepal. Po pravico so pripravljeni iti tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice. Obenem proti odgovornim posameznikom pripravljajo kazenske ovadbe.

Source
STA
Back to top button