SlovenijaKultura

Cirkulacija2 opozarja na dostopna dela v koronačasu

Poudarki zgodbe
  • V Cirkulaciji 2 so opozorili še na delo aktualne narave Policijska ura umetnika z imenom Name, ki se "tvorno vključuje v post-humani trenutek". Postavljeno je kot povsem praktičen pripomoček na nadstrešku ljubljanskega razstavišča Photopuba in odšteva čas, ki je še na voljo pred policijsko uro.

V Cirkulaciji2 so v izložbenem oknu v prostorih umetniške iniciative v podhodu Ajdovščina na ogled postavili delo Male plastike Elvin Brandhi, ki v pekovski predkrščanski tradiciji parkljev prikazuje podobe prednamcev. Nadstrešek Photopuba pa krasi delo Namea Policijska ura, ki odšteva čas do nastopa zaradi epidemije uveljavljene policijske ure.

Umetnica Elvin Brandhi prihaja iz Walesa in je bila del programa Cirkulacije2, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana. Kot so zapisali v umetniški iniciativi, njena izložbena postavitev Male plastike s pekovskimi izdelki prednamcev trenutno edina oživlja v tem času popolnoma zapuščen podhod Ajdovščine. “Postčloveški čas = čas (plus prostor) brez ljudi,” je formula, s katero so označili delo.

Policijska ura je nastala v Mehatronični delavnici Cirkulacije2, ki jo je v letu 2020 sofinanciral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Ta delavnica sestavi orodja, tehnologije in ekspertna znanja, ki se nahajajo v Cirkulaciji 2 in jih v določeni meri ponudi v uporabo tudi drugim posameznikom, ki kaj takšnega potrebujejo, piše na strani umetniške iniciative.

So pa že sredi decembra v Cirkulaciji 2 v sodelovanju z Radiem Študent izvedli delo Radart št. 11: RADADAR. Gre za sodobni poklon eni od stoletnic dadaizma – odprtju prve dadaistične razstave Dada sejma v Berlinu leta 1920. Njegove ustvarjalce je vodila nujnost odzivanja na absurdnosti vsakdanjega sveta – resničnost so montažirali v materializacijo, ki nam 100 let pozneje priča o spominih drugega časa. Dogodki v sklopu projekta so še dostopni na spletu.

Source
sta.si
Preverite tudi
Close
Back to top button