Slovenija

Cigler Kralj v Rogatcu podpisal sporazum o gradnji doma za starejše

Minister za delo Janez Cigler Kralj je v sklopu današnjega obiska Obsotelja v Rogatcu s tamkajšnjim županom Martinom Mikoličem in direktorico Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Gordano Drimel podpisal sporazum o gradnji dislocirane enote doma za starostnike. Pozneje je obiskal še Center za socialno delo Šmarje pri Jelšah.

 

Kot je ob podpisu sporazuma povedal Cigler Kralj, si je njegovo ministrstvo ter vlada v celoti kot eno od svojih ključnih prioritet postavila celostno skrb za starejše, epidemija pa je poskrbela, da je bila ta prioriteta še bolj izpostavljena, kot bi bila sicer, saj so najstarejši hkrati tudi najbolj ranljiva skupina.

Ob tem je spomnil, da niso pozabili, da je bil ravno šmarski dom upokojencev v prvem valu epidemije med tistimi, ki je utrpel največ posledic. “Če upoštevamo vse podatke, na podlagi katerih smo se odločili za gradnjo teh enot, s katerimi bomo razbremenili namestitve starejših, ki ne ustrezajo več sodobnih standardom za dostojno življenje v tretjem življenjskem obdobju, potem je jasno, da mora biti prav ta enota ena prvih, s katerimi smo podpisali sporazum o gradnji,” je dejal minister.

Z enoto doma starejših v Rogatcu bodo pridobili okoli 35 dodatnih sodobnih mest za starejše, ki bodo tako lahko živeli tudi bližje domačemu kraju in v znanem življenjskem okolju. Od lokacije bodočega doma bodo imeli blizu do vseh ključnih institucij in središča mesta, je še dodal Cigler Kralj in ob tem pojasnil, da bo investicija vredna okoli tri milijone evrov, o tem, iz katerega vira bodo črpali denar, pa se bodo še odločili.

Ministrstvo je trenutno 21 milijonov evrov namenilo za začasne namestitve v dnevne centre, v integralnem proračunu pa po 15 milijonov evrov v tem in naslednjem letu za gradnjo namestitev. Ob tem ima Slovenija možnost 90 milijonov evrov koristiti iz sklada React ter slabih 60 milijonov evrov iz sklada za okrevanje in odpornost.

“Prav v tem času delamo natančen razpored, katere investicije se bodo financirale iz katerega vira, tako da to svojo prioriteto močno temeljimo v zadostnih sredstvih, ki bodo za to na voljo,” je povedal minister za delo in ob tem pojasnil, da bodo s tem denarjem v naslednjih dveh letih zagotovili več kot 2000 novih namestitev za starejše.

Po besedah direktorice šmarskega doma, ki za zdaj s podobno manjšo ločeno enoto upravlja v Podčetrtku, bo gradnja nove enote namenjena temu, da razbremenijo zmogljivosti v svojem matičnem domu v Šmarju pri Jelšah, kjer bodo sprostili tri- in štiriposteljne sobe ter hkrati zagotovili nekaj dodatnih enoposteljnih sob, po katerih je vse več povpraševanja.

Kot je tudi sama potrdila, je naložba vredna dobre tri milijone evrov, čakajo pa dokončno informacijo o tem, iz katerega vira jo bodo financirali. Začetek gradnje načrtujejo še letos, če jim uspe priti do evropskih virov, pa je odprtje predvideno konec junija leta 2023.

Source
STA
Back to top button