Cigler Kralj napoveduje resne in temeljite odgovore na domneve iz interpelacije

Interpelacija prihaja ob nepravem času, kljub temu pa bodo na ministrstvu za delo z vso resnostjo in temeljito odgovorili na vse domneve v njenem besedilu, je danes poudaril minister Janez Cigler Kralj. S predsednikom NSi Matejem Toninom sta se strinjala, da zdaj ni čas za ločevanje, ampak za sobivanje in spoštovanje.

 

 

Časi so po besedah Ciglerja Kralja težki in zahtevni, razmere pa zaostrene tako med prebivalci, kjer naraščajo stiske, kot tudi na trgu dela. Na ministrstvu za delo imajo veliko dela s tem, da pomagajo prebivalstvu in gospodarstvu, je pojasnil minister.

Napovedal je, da ta interpelacija ne bo kot ostale, saj bo odprla širše teme za slovensko družbo. “To priložnost bom izkoristil, da postavimo ogledalo slovenski družbi,” je napovedal. Izkazalo se bo, česa vsega v Sloveniji nismo naredili na področju oskrbe najranljivejših oz. starejših.

“Nikomur se ne bom opravičeval za to, kar sem, kar sem delal, kar delam in kar bom delal,” je poudaril. Tudi v prihodnje si bo prizadeval za izpolnjevanje prioritet, ki jih je izpostavil na zaslišanju pred prevzemom ministrske funkcije, torej za skrb za starejše, za bolj življenjske in bolj pravične socialne in družinske transferje in za odziven trg dela.

Minister je še poudaril, da zdaj ni čas za ločevanje in nestrpnost, ampak čas, ko “moramo stopiti skupaj”, preseči delitve in poiskati skupno pot za boj z epidemijo in za iskanje izhodne strategije za čas po njej. “Pokazal bom, da te načrte v polnosti izpolnjujemo, da smo jih še nadgradili in da vemo, kako iti naprej tudi po tej interpelaciji in po covidu,” je povedal Cigler Kralj.

Ob tem se je odzval tudi na očitke o domnevni spremembi razpisnih pogojev med razpisom, na katerem je Zavod Iskreni uspešno kandidiral za sredstva ministrstva. Pojasnil je, da se je v razpisni komisiji pojavila nejasnost, ali izobrazbi politolog in teolog ustrezata razpisnim pogojem. Ti namreč določajo, da mora imeti koordinator projekta končano ustrezno izobrazbo pedagoške, psihološke, sociološke ali socialne smeri.

Komisija se je tako v izogib nejasnostim oprla na določbe pravilnika o izobrazbi učiteljev in drugih strokovnih delavcev v izobraževalnem programu osnovne šole. Na podlagi tega pravilnika pa je tako komisija obe omenjeni izobrazbi upoštevala kot ustrezni, saj je na tej pravni podlagi mogoče omenjeni izobrazbi uvrstiti med pedagoške poklice, je pojasnil.

Predsednik NSi Tonin je ob tem ocenil, da predlagatelji interpelacije ne bodo zbrali 46 glasov za razrešitev ministra. Spomnil je, da podpisov niso prispevali niti vsi opozicijski poslanci, saj se je Cigler Kralj že doslej izkazal kot odličen minister in veliko presenečenje te vladne ekipe.

Je pa po njegovih besedah evidentno, kaj je za opozicijo trenutno prioriteta. Za NSi pa je na drugi strani prioriteta predvsem zaustaviti širjenje covida, omogočiti vsem dostopno javno zdravstvo in sprejeti potrebne ukrepe za okrevanje gospodarstva.

Kot je dodal, spoštujejo parlamentarne postopke, zato so se na interpelacijo dobro pripravili. Interpelacija bo obenem ponudila priložnost, da se nekatere stvari razčistijo, med njimi tudi dosedanje financiranje nevladnih organizacij, ki je bilo “izrazito nesorazmerno”.

Odprlo pa se bo tudi vprašanje dosedanje skrbi za starejše oz. vprašanje, zakaj v zadnjih 10 letih ni bil zgrajen noben dom za starejše občane. Prav tako bo govora o spodkopavanju nekaterih ukrepov za zajezitev epidemije s strani opozicije in o stanju socialnega dialoga.

Kot je še dodal Tonin, želijo vsem, tudi predlagateljem interpelacije sporočiti, da so kristjani del te družbe. “To bodo morali slej ko prej sprejeti. NSi ne bo nikoli dovolila, da nas bodo kristjane zasramovali ali poniževali, vedno bomo branili svobodo veroizpovedi,” je povedal.

Source
STA
Back to top button