SlovenijaGospodarstvo

Černač na obisku v Zasavju o priložnostih sklada za pravični prehod

Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvone Černač se je danes v okviru vladnega obiska v Zasavju mudil v občinah Litija in Trbovlje. Med drugim je obiskal osnovno šolo Ivana Cankarja Trbovlje in zagonsko podjetje Chipolo ter z litijskim županom Francijem Rokavcem razpravljal o priložnostih sklada za pravični prehod.

Černač si je med obiskom trboveljske osnovne šole ogledal z evropskimi sredstvi urejeno zunanjost šole. Ravnateljica Mojca Lazar Doberlet in učenci so mu predstavili novo zasajene urbane vrtičke, ki omogočajo spoznavanje pridelave zelišč in vrtnin, so sporočili iz vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Prav tako so ob šoli položili fotoaktivne tlakovce, ki pripomorejo k zmanjševanju koncentracije trdih delcev v zraku. V okolici šole so postavili tudi učni čebelnjak in zasadili nova drevesa, na katerih učenci izvajajo praktične prikaze obrezovanja dreves.

“Pomembno je, da mladi tudi skozi izobraževalni proces spoznavajo trajnostna načela. Projekt Osnovne šole Ivana Cankarja Trbovlje je primer dobre prakse, kako na zabaven in hkrati poučen način otrokom približati trenutno najbolj aktualno temo,” je ob obisku poudaril minister.

Minister se je po obisku šole sestal z direktorjem zagonskega podjetja Chipolo Primožem Zelenškom. Podjetje je po oceni vladne službe primer dobre prakse pridobivanja evropskih sredstev. V podjetju so s sofinanciranimi naložbami namreč povečali svojo spletno prisotnost na tujih trgih, optimizirali proizvodnjo in razvili nove izdelke.

Černač in Zelenšek sta med drugim razpravljala o možnostih pridobitve sredstev za podporo zagonskim podjetjem za sejemske nastope in o problematiki pridobivanja sredstev iz različnih razpisov. Minister je ob tem dejal, da bodo zasavska podjetja lahko kandidirala tudi za sredstva iz sklada za pravični prehod.

Finančne podpore se lahko po besedah ministra nadejajo naložbe malih in srednje velikih podjetij, ki bodo naslavljale izzive regije pri zagotavljanju novih delovnih mest ter usposabljanju in prekvalifikaciji delavcev.

O priložnostih sklada za pravičen prehod je minister razpravljal tudi z županom občine Litija Francijem Rokavcem in poslancem SDS Borisom Doblekarjem. V okviru razprave so se dotaknili tudi izvajanja mehanizma dogovor za razvoj regij v aktualni in prihodnji finančni perspektivi 2021-2027.

Obiska v zasavski regiji se je udeležila tudi državna sekretarka Monika Kirbiš Rojs, ki je obiskala občino Zagorje ob Savi, kjer je v ponedeljek sodelovala tudi na posvetu o kohezijski politiki.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button