Cepilna točka UKC Ljubljana ozavešča o brezplačnem cepljenju proti pnevmokoknim okužbam

Cepilna točka Urgenca, ki deluje v sklopu UKC Ljubljana ozavešča o možnosti brezplačnega cepljenja proti pnevmokoknim okužbam, ki je sedaj na voljo za kronične bolnike in starejše od 65 let ter ponuja zaščito proti pljučnici in drugim pnevmokoknim boleznim. Stroka cepljenje priporoča, saj je cepivo varno in učinkovito, potreben pa je en odmerek.

 

Obstaja okoli 100 različnih vrst oziroma sevov bakterije pnevmokok, med katerimi lahko večina največkrat povzroči pljučnico, lahko povzroči tudi okužbe krvi, meningitis, v hudih primerih pa celo smrt, so sporočili iz Cepilnega centra UKC Ljubljana, ki deluje v sklopu Infekcijske klinike za vročinska stanja UKC Ljubljana.

Koordinator Cepilnega centra Matjaž Prešeren je izpostavil strah, da je prisotna premajhna ozaveščenost prebivalstva glede brezplačnega cepljenja. Stroka namreč cepljenje priporoča, saj je cepivo varno, ker je mrtvo in učinkovito, v 23-valentnem cepivu pa se nahajajo tisti serotipi pnevmokoka, ki najpogosteje povzročajo invazivno bolezen.

“Pomen cepljenja za posameznika in družbo je neprecenljiv. Posamezniki, predvsem starejši in kronični bolniki, se lahko s preventivnim cepljenjem izognejo težjim potekom bolezni, poleg tega pa posameznik z zaščito sebe zaščiti tudi svoje bližnje in prispeva k boljšemu zdravju družbe kot celote,” je opozoril koordinator.

Za zaščito pred pnevmokoknimi okužbami sta pomembni dve osnovni priporočili in sicer vzdrževanje dobre telesne kondicije ter zdrava prehrana. Kar se pnevmokoki širijo kapljično, ob tesnem stiku dveh ljudi, sta tudi higiena kašlja in rok izjemno pomembna, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Source
STA
Back to top button