SlovenijaGospodarstvo

Cene zemeljskega plina in elektrike v zadnjem lanskem četrtletju nižje

Povprečne cene zemeljskega plina za gospodinjstva so se v zadnjem lanskem četrtletju v primerjavi s tretjim četrtletjem znižale za štiri odstotke, cene električne energije za gospodinjstva pa za osem odstotkov, je danes objavil državni statistični urad.

Povprečna cena zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce je v zadnjem lanskem četrtletju znašala 0,05 evra na kilovatno uro, kar je štiri odstotke manj kot v predhodnem četrtletju. Povprečna cena zemeljskega plina za negospodinjske odjemalce brez davka na dodano vrednost pa je bila za devet odstotkov višja; znašala je 0,03 evra na kilovatno uro.

Povprečna cena električne energije za gospodinjske odjemalce je znašala 0,16 evra na kilovatno uro, kar je osem odstotkov manj kot v tretjem četrtletju. Povprečna cena električne energije za negospodinjske odjemalce brez davka na dodano vrednost je medtem dosegla 0,09 evra na kilovatno uro, kar je enako kot v prejšnjem četrtletju.

Mednarodna primerjava cen kaže, da je cena zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce v Sloveniji v prvem lanskem polletju z vsemi davki dosegla 89 odstotkov povprečja celotne EU, cena za negospodinjske odjemalce brez davka na dodano vrednost (DDV) pa 94 odstotkov tega povprečja.

Cena električne energije z vsemi davki za gospodinjske odjemalce je v Sloveniji v prvem polletju dosegla 68 odstotkov povprečja celotne EU, cena za negospodinjske odjemalce brez DDV pa 78 odstotkov tega povprečja, še navaja statistični urad.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button