AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Cene industrijskih izdelkov junija bodo še naprej rasle

Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih še naprej rastejo. Junija so se po podatkih državnega statističnega urada na mesečni ravni okrepile za 1,3 odstotka, na letni ravni pa za 4,8 odstotka. V prvi polovici leta so se cene zvišale za 4,3 odstotka, pri čemer so se najbolj podražile surovine, za 7,4 odstotka.

Cene proizvodov za prodajo na domačem trgu so bile junija na mesečni ravni v povprečju višje za 1,4 odstotka, cene proizvodov za prodajo na tujih trgih pa za 1,2 odstotka, so danes sporočili s statističnega urada.

Cene industrijskih proizvodov za prodajo na trgih držav v evrskem območju so bile v povprečju za 1,3 odstotka višje kot prejšnji mesec, cene proizvodov za prodajo na trgih držav zunaj evrskega območja pa so bile po ocenah statistikov višje za 0,9 odstotka.

Glede na maj so se junija zvišale cene v vseh skupinah industrijskih proizvodov po namenu porabe: cene surovin za 2,1 odstotka, cene energentov za 1,2 odstotka, cene proizvodov za investicije za 0,6 odstotka in cene proizvodov za široko porabo za 0,5 odstotka.

Najizraziteje so se zvišale cene proizvodov v proizvodnji koksa in naftnih derivatov (za 6,3 odstotka) in v proizvodnji kovin (za šest odstotkov), najbolj znižale pa so se cene v proizvodnji računalniških, elektronskih in optičnih izdelkov (za 1,6 odstotka).

Na letni ravni so bile cene industrijskih proizvodov za 4,8 odstotka višje kot v istem mesecu prejšnjega leta, pri čemer so se cene proizvodov za prodajo na domačem trgu zvišale za 5,1 odstotka, cene proizvodov za prodajo na tujih trgih pa za 4,6 odstotka.

Cene proizvodov za prodajo na trgih držav v evrskem območju so bile na letni ravni višje v povprečju za 5,7 odstotka, cene proizvodov za prodajo na trgih držav zunaj evrskega območja pa za 2,2 odstotka.

V enem letu so se občutneje zvišale cene v proizvodnji kovin (za 21,1 odstotka), znižale pa cene v dejavnosti oskrba z električno energijo (3,5 odstotka), so še zapisali na statističnem uradu.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button