Čakš Jagrova: Konec tedna želimo uvesti sistem preverjanja vseh pozitivnih hitrih testov s PCR testi

Po zadnjem dogovoru skupine različnih strokovnjakov pod vodstvom ministrstva za zdravje bi se vsi s pozitivnim izidom hitrega testa na okužbo z novim koronavirusom ne glede na prisotnost simptomov preverjali s PCR testom, je povedala Nuška Čakš Jager iz NIJZ. V ta namen pripravljajo poseben sistem, želijo pa ga uvesti že konec tega tedna.

 

Kot je na vladni novinarski konferenci poudarila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager, se zavedajo sedanjih težav, do katerih prihaja, ker nekateri po pozitivnem izidu hitrega testa na preverjanje s PCR testom čakajo dlje. V primeru zaposlenega v vzgoji in izobraževanju se tako v karanteno pošlje tudi vse otroke, s katerim je bil ta v stiku, test pa se v nekaterih primerih nato izkaže za lažno pozitivnega.

Po pojasnilih Čakš Jagrove je bila sprva doktrina strokovnjakov, da se s PCR testom preverja okužbo pri tistih, ki so imeli pozitiven hiter test, a nimajo simptomov bolezni in nimajo epidemioloških povezav. Po zadnjem dogovoru skupine različnih strokovnjakov pod vodstvom ministrstva za zdravje pa bi se vsi s pozitivnim izidom hitrega testa ne glede na prisotnost simptomov potrjevali, vendar na način, da ne bo zamud.

Tako pripravljajo sistem računalniškega vodenja podatkov, na odvzemnih mestih pa bi poskušali zagotoviti, da bi vsi pozitivni na hitrem testu po sporočilu SMS dobili napotke, kje naj se zglasijo ali kdo jih bo poklical, da bodo lahko najhitreje šli še na PCR test. Če se le da, bi test ponovili v tistem ali naslednjem dnevu, je pojasnila Čakš Jagrova in dodala, da bodo nekateri vendarle morali tudi do osebnega zdravnika.

Kako natančno bo to potekalo, bodo še sporočili, je napovedala. Ob tem pa je pojasnila, da si želijo, da bi sistem uvedli že konec tega tedna.

Glede poziva šolnikov, da bi brise za testiranje na novi koronavirus jemali iz grla, je Čakš Jagrova odgovorila, da to sicer ne sodi v domeno NIJZ, ampak klinični strokovnjaki poudarjajo, naj se brise jemlje s področja, ki je trenutno najbolj ustrezno za to, da se virus lahko doseže. Te doktrine se moramo po njenih besedah držati, tudi glede na evropske smernice in smernice Svetovne zdravstvene organizacije.

Source
STA
Back to top button