EUAktualnoSlovenija

Bruselj brez neposrednega komentarja Janševih tvitov, na splošno za konstruktiven in spoštljiv dialog

V Evropski komisiji danes niso želeli neposredno komentirati ravnanja slovenskega premierja Janeza Janše v Evropskem parlamentu in njegovih izjav na Twitterju v odnosu do nekaterih evropskih poslancev. Na splošno pa so izpostavili, da se predsednica komisije Ursula von der Leyen zavzema za konstruktiven in spoštljiv dialog med politiki.

 

Premier Janša se je minuli petek zapletel v spor z vodjo skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije Sophie in ‘t Veld. V razpravi o razmerah v Sloveniji je želel namesto svojega ustnega nastopa in odgovorov na vprašanja članov skupine najprej predvajati video o položaju medijev v Sloveniji, česar mu evropska poslanka ni dovolila. Je pa dopustila možnost, da se video predvaja na koncu razprave.

Janša je vodji skupine že takoj v petek očital cenzuro. Nato pa je minuli konec tedna na Twitterju zapisal, da Slovenija Bruslju ne dolguje ničesar, da nekateri že 35 let plačujejo ceno za svobodo in demokracijo ter da jim “preplačani birokrati, rojeni v blaginjo, ne bodo pridigali o svobodi in demokraciji”. Izpostavil je tudi, da kot niso dovolili cenzure Miloševiću, je sedaj ne bodo dovolili Sophie in ‘t Veld in Dacianu Ciolosu.

Na vprašanje tujega novinarja, kako gleda predsednica komisije na obnašanje in izjave premierja države, ki bo v drugi polovici leta predsedovala Svetu EU, je govorka komisije Dana Spinant najprej spomnila, da je predsednica minuli četrtek govorila z Janšo o tekočih zadevah, slovenskem predsedovanju in tudi o svobodi medijev, pri čemer je pozvala, naj bodo v Sloveniji v tesnem stiku s podpredsednico komisije Vero Jourovo.

Ob tem je znova izpostavila pomen, ki ga v komisiji pripisujejo svobodi medijev. Poudarila je tudi, da pozorno spremljajo razmere v več državah, tudi v Sloveniji, in da bodo še priložnosti za razpravo o teh zelo pomembnih vprašanjih. Komisija sicer pripravlja drugo poročilo o vladavini prava v članicah unije, ki se pričakuje julija.

Sledilo je še več vprašanj tujih novinarjev o Janševih izjavah v komunikaciji z evropskimi poslanci, na katere se je govorka komisije odzvala z besedami, da specifičnih izmenjav ne komentirajo, da pa se predsednica komisije vsekakor zavzema za konstruktiven in spoštljiv dialog med politiki in partnerji.

Govorka je ob tem spomnila, da so pred tedni v komisiji – tudi predsednica von der Leynova – obsodili verbalne napade slovenskega premierja na novinarje. Sredi februarja so v komisiji obsodili obtožbe slovenskega premierja na Twitterju, da avtorica kritičnega članka spletnega medija Politico o položaju medijev v Sloveniji laže. Ob tem so izpostavili, da so sovraštvo, grožnje in osebni napadi na novinarje nesprejemljivi.

Pri predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu ravnanja slovenskega premierja niti tokrat ne komentirajo.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button