Bo Poklukar dobil podporo za zdravstvenega ministra?

Poslanci bodo na izredni seji odločali o tem, ali bo Janez Poklukar postal novi minister za zdravje. Zavzema se za široko dostopno javno zdravstvo. Dobil je precej pohval iz opozicije, čeprav na njihovo podporo ne more računati.

Če bo izvoljen, bo Janez Poklukar 18. minister za zdravje v samostojni Sloveniji in tretji v tej vladi. V preteklosti je vodil jeseniško bolnišnico in ljubljanski klinični center, poroča STA.

Za izvolitev je potrebna večina oddanih glasov.

Poklukar se je prejšnji teden predstavil pred pristojnim delovnim telesom DZ-ja. V predstavitvi je dejal, da je njegov cilj univerzalno, široko dostopno javno zdravstvo. Izpostavil je potrebo po krepitvi primarne zdravstvene ravni, zlasti dela v zdravstvenih domovih, jasni ločitvi dela v javnem in zasebnem zdravstvu.

Za zdravstvo je po njegovih besedah treba nameniti več denarja, vire financiranja pa razpršiti. Zavzema se za jasno opredelitev košarice pravic iz osnovnega zavarovanja ter za preoblikovanje dopolnilnega zavarovanja. Po njegovem mnenju je ključno urediti dolgotrajno oskrbo.

42-letni zdravnik internist bo v primeru izvolitve zasedel položaj zdravstvenega ministra dobro leto pred rednimi parlamentarnimi volitvami. Vlada je iskala novega ministra za zdravje po tistem, ko je Tomaž Gantar odstopil s tega mesta konec lanskega leta po izstopu DeSUS-a iz koalicije. V vmesnem času je ministrstvo vodil premier Janez Janša.

Uradno Poklukarjevo kandidaturo podpirajo poslanci koalicije, pa tudi SNS-a. Pohval je bil na seji parlamentarnega odbora deležen tudi od nekaterih poslancev drugih opozicijskih strank, čeprav uradno na njihovo podporo ne more računati, piše Slovenska tiskovna agencija.

Z vidika podpore koaliciji bo zanimivo ravnanje poslancev DeSUS-a. V tej stranki so namreč nekateri za nadaljevanje sodelovanja z vlado, drugi pa proti.

Back to top button