Slovenija

Blejski vodni festival krepi sodelovanje s sorodnimi organizacijami

Tradicionalni Blejski vodni festival (BWF), ki poteka v soorganizaciji ministrstva za okolje in prostor, letos poteka v spletni obliki. Festival bo danes in v petek v partnerstvu z vladnimi organi devetih držav ponudil pet okroglih miz, na katerih bodo mednarodni strokovnjaki razpravljali o različnih temah, povezanih z vodo.

Današnji prvi dan festivala bo beseda tekla o kakovosti vode in kako ta vpliva na naše zdravje, prihodnosti vodnih sommelierjev v restavracijah ter o inovacijah in podzemnih vodah. V petek pa bodo teme pogovorov inovacije in vzdržno naravnane rešitve, ki zajemajo celoten vodni krog in ohranjajo vodno okolje.

Kot je za STA povedal soustanovitelj BWF Marko Gajić, so letos k festivalu uspeli pritegniti še tri nove države, in sicer Monako, Poljsko ter Madžarsko. “Tako je sedaj v našem organizacijskem odboru devet partnerskih držav, s katerimi iščemo najbolj inovativne rešitve na temo ohranjanja vode in vodnih virov v tem delu Evrope,” je dejal Gajić.

Partnerstvo so sklenili tudi s sorodno organizacijo Water Europe, ki jo je ustanovila Evropska unija in ki prav tako podeljuje nagrade za najboljše inovacije ter gradi nova znanja o vodi. “Organizacijsko so bistveno večji od Blejskega vodnega festivala, ki je neprofitna organizacija, in pokrivajo bolj razvite evropske države. V partnerstvu z njimi sedaj tudi mi dostopamo do teh trgov,” je izpostavil sogovornik.

Poleg tega so začeli sodelovati s Fundacijo monaškega princa Alberta II, ki prav tako daje velik poudarek vodi in si v svetu prizadeva za dostop ljudi do čiste pitne vode. “Naš cilj je sodelovati s takšnimi organizacijami, saj se na ta način sami lažje razvijamo, hkrati pa obojestransko krepimo znanja o vodi,” je dejal Gajić.

Letos se posebej osredotočajo na ustekleničeno vodo in na vodo iz pipe, njune primerjavo, kakšna je mineralna sestava vode in kako minerali vplivajo na človeka. “V Sloveniji je voda iz pipe ponekod slabša, ponekod boljša, povsod pa v kategoriji dobre vode,” je pojasnil sogovornik, ki se mu zdijo najboljše vode tiste, ki so čim manj obdelane.

“Na splošno gledano imamo v Sloveniji srečo, da je kakovost vode dobra, vendar je treba izjemno paziti, da se takšna ohrani tudi v prihodnje,” je opozoril Gajić. Sam se namreč spominja, da je bila pred 20 leti denimo voda na Bledu bistveno boljša oziroma drugačna kot danes. “Slovenija ima ogromno potenciala, saj imamo res ogromno tega naravnega bogastva in treba bo dobro razmisliti, kako naprej,” je izpostavil.

Na tokratnem festivalu posebno pozornost namenjajo tudi prihodnosti vodnih sommelierjev. Letos je namreč BWF svoje aktivnosti nadgradil z vzpostavitvijo Evropskega združenja vodnih sommelierjev. “Svet potrebuje vodne sommelierje. Ti vodniki so usposobljeni strokovnjaki, ki dobro poznajo vodo, njen okus in karakteristike. Tako lahko prepoznajo tudi morebitne težave pri oskrbi ali v predelavi vode,” meni Gajić.

“Danes še vedno poslušam, da je voda samo voda, brez barve in okusa, ampak to je daleč od resnice,” je poudaril. Sam pozna že nekaj restavracij, ki dobro izkoriščajo potencial vode, okoli nje ustvarjajo zgodbe in jo povezujejo s hrano, kar želijo še nadgraditi. Ponekod v tujini je to že precej bolj uveljavljeno, verjetno, ker jim voda ni tako samoumevna, da si jo lahko natočijo iz pipe in spijejo, je ocenil Gajić.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button