Bi lahko Karl Erjavec ostal brez podpore lastnih poslancev?

Erjavec pod predlogom nezaupnice pričakuje 43 podpisov, tudi štirih poslancev Desusa

Danes je dan odločitve za DeSUS, mogoče pa tudi za KUL, ki namerava v petek vložiti konstruktivno nezaupnico z nosilcem Karlom Erjavcem. Prvak Desusa se bo namreč oglasil v poslanski skupini stranke. Ob tem pa je vse več namigov, da njihove podpore nima.

Prvak Desusa in morebitni novi mandatar Karl Erjavec se bo sešel s poslansko skupino DeSUS-a. Od njih pričakujue podpise pod predlog konstruktivne nezaupnuce, ki jo namerava s strankami Koalicije ustavnega loka (KUL) vložiti v petek.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, združene v Koalicijo ustavnega loka (KUL), z Erjavcem na čelu za zdaj še nimajo zagotovljenih 46 glasov, nujnih za padec vlade Janeza Janše. Erjavec, ki se bo danes sestal tudi s poslansko skupino SD-ja, pod predlogom nezaupnice pričakuje 43 podpisov, vključno s štirimi poslanci svoje stranke. Poleg glasov poslancev DeSUS-a bi stranke KUL-a za uspeh konstruktivne nezaupnice morale pridobiti tudi nekaj glasov poslancev SMC-ja. Ta stranka je sicer pred nekaj dnevi ponovno sporočila, da Erjavca za mandatarja ne bodo podprli, da pa ostaja SMC ob provokacijah SDS-a odprta za sodelovanje z vsemi.

V Levici po besedah koordinatorja Luke Mesca računajo, da ne bodo vsi poslanci SMC-ja ravnali tako, kot predvideva njihov predsednik Zdravko Počivalšek, ampak bodo izkoristili svojo ustavno pravico, da ravnajo po lastni vesti.

Kako bodo torej ravnali poslanci DeSUS-a?

Vse od izstopa stranke iz Janševe koalicije večina poslancev DeSUS-a molči in s tem pušča odprta vrata špekulacijam o svojem ravnanju, tako pri tajnem glasovanju o nezaupnici kot pri odnosu do Janševe vlade v primeru neuspeha nezaupnice.

Kot je za Radio Slovenija poroča Tomaž Celestina, so za Desusovimi poslanci dnevi živahnega dopisovanja. Da Erjavčevih mandatarskih ambicij ne podpirajo, so mu povedali že kmalu po kongresu, svoje stališče pa so jim pomagali v zadnjih dneh utrditi tudi nekateri Desusovi odbori – ljubljanski, dolenjski, podravski, ptujski in tudi odbor z Obale.

Desus naj bi po menju poslancev in teh odborov kot konstruktivna nezaupnica s posebnim sporazumom sodeloval z aktualno koalicijo, v kateri po izstopu DeSUS-a še dela tudi minister za kmetijstvo iz strankinih vrst Jože Podgoršek. Prepričali pa so jih dosedanji rezultati, zapisani tudi v programu Desusa, odvrnilo pa nezaupanje in slabe izkušnje s strankami, zbranimi v KUL-u. Po nekaterih namigih naj bi to odločitev podprlo vseh pet članov poslanske skupine, s čimer bi poskrbeli za enotnost in lažje delo v prihodnje.

Vprašanje pa je, kaj lahko Erjavec stori, če ostane brez podpore lastnih poslancev, ob tem, da se je na čelu stranke vrnil šele pred dobrim mesecem, se je vprašal Celestina in spomnil na to, da se je nekdanja predsednica stranke Aleksandra Pivec, ko so ji zaupanje dokončno in javno odrekli tudi poslanci, morala posloviti. “Premisliti pa morajo tudi v Koaliciji ustavnega loka – potrebnih 46 glasov za spremembo vlade od začetka oktobra niso uspeli zbrati, ne z Erjavcem ne z Jožetom P. Damijanom. Do petka se morajo torej odločiti, ali nezaupnico ob vedenju, da ne more uspeti, izkoristiti vsaj za temeljito razpravo o stanju in dogajanju pri nas ali pa požrejo njegovo besedo, da bodo nezaupnico vložili in se posvetijo razmislekom o utrjevanju zrahljanega levega bloka pred novimi volitvami,” zaključi Celestina.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button