Bešič Loredan zaradi napačne identifikacije pacientov napovedal izredni strokovni nadzor in možnost odstopa

Zaradi napačne identifikacije dveh pacientov v Splošni bolnišnici (SB) Celje bodo na ministrstvu za zdravje uvedli izredni strokovni nadzor, je na novinarski konferenci dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Če bo premier Robert Golob ocenil, da mora zaradi dogajanja odstopiti, bo prevzel odgovornost in odstopil, je ob tem napovedal.

 

Do napak je po prvih podatkih prišlo v “celi verigi zdravstva”, je pojasnil Bešič Loredan. Po njegovih besedah bodo na ministrstvu zaradi dogajanja nemudoma sprožili izredni nadzor. Hkrati bodo Zdravniško zbornico Slovenije pozvali, naj tudi sama izvede strokovni nadzor.

Če bo premier Robert Golob ocenil, da je soodgovoren za dogajanje, bo minister prevzel odgovornost in odstopil, je napovedal. Svoj odstop je na novinarski konferenci že ponudilo vodstvo SB Celje.

Ob tem je zagotovil, da bodo na ministrstvu za zdravje in v vladi poskrbeli, da se kaj takega ne bo več zgodilo. “Naša naloga je, da vzpostavimo izjemno strog nadzor, pravila igre, ki se jih bomo mogli držati vsi,” je poudaril.

V celjski bolnišnici je ta teden prišlo do neljubega dogodka, v katerem so o smrti pacienta, pripeljanega iz enega od domov za starejše, obvestili svojce drugega, ki je bil na zdravljenje pripeljan skupaj s prvim. Za napačno identifikacijo so izvedeli šele v sredo pozno popoldne, ko je bil umrli pacient že pokopan.

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar, ki je svojcem preminulega v imenu zaposlenih izrazil iskreno sožalje, svojcem obeh pa se je danes že opravičil, je dejal, da gre za tragičen dogodek, za katerega nima pravega opravičila. “Vsem nam je zelo težko in globoko obžalujemo, kar se je zgodilo,” je dejal.

Source
STA
Back to top button