Beseda leta 2020 je karantena

Poudarki zgodbe
  • Beseda leta 2019 je bila podnebje.

Beseda leta 2020 je karantena. Zmagovalna beseda je na izboru ZRC SAZU prejela nekaj več kot 1000 glasov. Na drugem mestu ji je sledilo kolesarjenje, na tretjem pa 14 dni. Hkrati so razglasili tudi kretnjo leta – koronavirus oz. covid 19. Za naj pesmi leta pa sta bili razglašeni pesmi Naša vojna anonimnega avtorja in Leto prekleto Ranke Ivelja.

Glasovanje za besedo leta je bilo odprto od 4. januarja do danes opoldne, ko so razglasili besedo, ki je najbolj zaznamovala minulo leto, ob njej pa še kretnjo leta. Do nedelje so lahko pesniško navdahnjeni oddali tudi pesem leta, ki vsebuje vse besede kandidatke.

Besede, ki so si prislužile kandidaturo, so bile povezane z epidemiološko situacijo. To so bile cepivo, karantena, kolesarjenje, mehurček, pozitiven, predihovalnik, rahljanje, šolotožje, zoom, 14 dni in neleto.

Katarina Keber iz Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU je na spletni razglasitvi besede leta povedala, da je karantena arhaična beseda, ki je postala moderen pojem. Beseda izhaja iz italijanske besede quaranta giorni, kar pomeni 40 dni. To je bilo obdobje izolacije. Prvo karanteno so uvedli leta 1377 v Dubrovniku, pozneje pa so jo poznali tudi v drugih obmorskih pristaniških, je še povedala.

Za besedo leta je glasovalo 5060 ljudi, kar je veliko. Lani jih je glasovalo 2139, so sporočili iz ZRC SAZU. Članica strokovne komisije Simona Klemenčič je na spletni prireditvi pojasnila, da podobno glasovanje pripravljajo tudi na Poljskem, kjer je za besedo leta glasovalo 18.000 ljudi.

V strokovni komisiji v sestavi Kozma Ahačič, Marijan Dović, Simona Klemenčič, Gregor Pobežin, Petra Svoljšak, Marko Snoj, Slavko Jerič in Agata Tomažič, so omenjenih deset besed izbrali iz nabora 400 predlogov. Izbirali so čim bolj sveže besede, ki pa so bile lahko tudi stare z novim pomenom.

Značilnost večine letošnjih predlogov je bila, da so bili vezani na eno temo. Sem so tako sodile besede, kot so koronavirus, epidemija, pandemija, covid-19. En sveženj je predstavljal besede omejitev: ukrep, prehajanje občin, globa, prisila, veliko besed je izhajalo iz nove realnosti: kriza, delo na daljavo, delo na domu, zoom. Precej besed je izražalo težke razmere: kaos, obup, pa tudi optimizem: upanje. Nekaj pa je bilo tudi športnih: rumena majica, rogljiček, je naštela Simona Klemenčič.

Hkrati z besedo leta so razglasili tudi kretnjo leta, pri čemer so sodelovali z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije. Zmagovalni besedi je na drugem mestu sledila kretnja zoom, na tretjem pa Beethoven.

Slavko Jerič je predstavil izbor za pesem leta, ki je morala vsebovati vse besede finalistke. Kot je povedal, so prejeli 70 pesmi. Zmagovalno pesem Naša vojna je napisal anonimni avtor, pesem Ranke Ivelja Leto prekleto pa je na spletni prireditvi ob kitari zapel Matej Krajnc.

Source
sta.si
Back to top button