Bela hiša v krvi projecirana na pročelje ljubljanskega Fotopuba

Ob inavguraciji novoizvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidna bo danes na pročelje ljubljanskega projektnega prostora Fotopuba na Tivolski 44 projeciran kontroverzni projekt ruskega umetnika Andreja Molodkina z naslovom Bela hiša v krvi državljanov ZDA. Projekcija bo potekala med 18. in 20. uro, so sporočili iz Fotopuba.

Za projekt Bela hiša v krvi državljanov ZDA je Molodkin s krvjo, ki so jo darovali ameriški državljani, napolnil skulpturo Bele hiše iz pleksi stekla, skozi katero projecira svetlobo. “Bela hiša je simbolno srce zahodne demokracije. V tem projektu jo vidimo tako, kot je, živečo od krvi svojih državljanov,” je pojasnil umetnik.

Delo, ki ga je Molodkin začel razvijati že leta 2019, je umetnik oživel po nedavnem napadu na Kapitol, sicer pa je bilo v začetku zamišljeno kot opozorilo na grozote, ki se lahko dogodijo pod oblastjo Donalda Trumpa.

Umetnik, ki bi sicer razširjen projekt moral trenutno predstavljati v Washingtonu, a je bila njegova razstava zaradi političnih pritiskov odpovedana, je omenjeno projekcijo že priredil na več lokacijah po ZDA.

Danes bo na ogled še v Ljubljani kot napoved njegove samostojne razstave v projektnem prostoru Fotopuba v aprilu, še piše v sporočilu za javnost.

Source
sta.si
Back to top button