Avstrijski zakon o plebiscitni donaciji objavljen tudi v slovenskem jeziku

Avstrijska vlada je ob lanski stoti obletnici koroškega plebiscita deželi avstrijski Koroški napovedala finančno podporo v višini štirih milijonov evrov. Zakon o plebiscitni donaciji so danes na Dunaju prvič v zgodovini avstrijske druge republike objavili tudi v slovenskem jeziku.

Slovenska različica zakona je objavljena na uradni strani urada avstrijskega kanclerja ter v avstrijskem pravnem informacijskem sistemu RIS.

Kot je razvidno iz objave zakona, naj bi avstrijska vlada do leta 2024 štiri milijone evrov namenila za podporo slovensko govorečemu prebivalstvu na avstrijskem Koroškem ter za projekte, ki so namenjeni “skladnemu sožitju in kulturni raznolikosti ter gospodarskemu razvoju in razvoju infrastrukture v občinah”.

35 občinam na avstrijskem Koroškem na nekdanjem območju plebiscita za leto 2020 pripada dva milijona evrov, in sicer za podporo slovensko govorečemu prebivalstvu, skladnemu sožitju v občinah in kulturni raznolikosti, gospodarskemu in regionalnemu razvoju ter razvoju infrastrukture, dvojezičnim izobraževalnim projektom ter digitalni dvojezični predstavitvi občin. Od tega bo največ sredstev, 800.000 evrov, namenjenih za dvo- in večjezične ustanove predšolske vzgoje in zgodnjega otroškega varstva.

650.000 evrov je predvidenih za sanacije in invalidom prilagojene adaptacije kulturnih ustanov, 350.000 evrov medijskim, kulturnim in založniškim projektom slovensko govorečega prebivalstva, 120.000 evrov organizacijam, ki si prizadevajo za medsebojno sporazumevanje in spravo, in 50.000 evrov organizacijam, ki podpirajo gospodarske projekte in čezmejno sodelovanje. Zakon predvideva še 30.000 evrov za organizacije v Sloveniji, ki se posvečajo kulturi nemško govoreče skupnosti v Sloveniji ter posredovanju njihovih ciljev.

Prošnje za ta sredstva je treba vložiti do 31. marca letos, o razdelitvi sredstev pa bo odločal poseben sosvet, v katerem bodo predstavniki urada avstrijskega kanclerja, avstrijskega ministrstva za umetnost, kulturo, javno upravo in šport, avstrijskega ministrstva za izobraževanje, znanost in raziskovanje, avstrijskega ministrstva za evropske in mednarodne zadeve ter avstrijskega ministrstva za finance.

Avstrijski podkancler Werner Kogler je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA ob tem poudaril, da je bila moč Avstrije vedno njena raznolikost. Objava zakona o plebiscitni donaciji v slovenskem jeziku pa je po njegovih besedah “pomemben znak do koroških Slovencev in Slovenk, katerih identiteto naj bi okrepili s tem zakonom in z njim povezanimi subvencijami”.

10. oktobra 1920 je na avstrijskem Koroškem v skladu z odločitvami pariške mirovne konference potekal plebiscit, ki je določil mejo med tedanjo Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev ter Avstrijo. Zaradi rezultatov plebiscita je del slovenskega naroda dve leti po prvi svetovni vojni ostal v Avstriji.

Avstrijske vlada je lani ob štirih milijonih evrov sredstev za avstrijsko Koroško ob stoti obletnici plebiscita napovedala tudi podvojitev podpore šestim avtohtonim avstrijskim manjšinam, tudi slovenski avtohtoni narodni skupnosti, prav tako v višini štirih milijonov evrov. Slovenska manjšina je tako dočakala prvo povečanje finančnih sredstev v zadnjih 25 letih.

Glavno vlogo pri odločitvi za povečanje sredstev za manjšine naj bi imeli avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, kancler Sebastian Kurz, podkancler Kogler in poslanka Zelenih v avstrijskem parlamentu, koroška Slovenka Olga Voglauer.

Source
STA
Back to top button