AktualnoSlovenija

AVP ob ukinitvi nočne prepovedi gibanja voznike opominja, naj po pitju alkohola ne sedejo za volan

Z današnjim dnem je odpravljena prepoved gibanja ponoči. Statistika kaže, da se polovica prometnih nesreč, v katerih so povzročitelji pod vplivom alkohola, zgodi v nočnem času, zato na Agenciji za varnost prometa (AVP) voznike opominjajo, naj po pitju alkohola ne sedejo za volan.

Agencija za varnost prometa izpostavlja statistične podatke, da se je leta 2019 v nočnem času zgodilo 829 prometnih nesreč, kjer je bil povzročitelj pod vplivom alkohola. To je bilo 53 odstotkov vseh prometnih nesreč, ki so jih v letu 2019 povzročili alkoholizirani povzročitelji.

Lani, ko je več tednov veljala omejitev gibanja ponoči, se je v nočnem času zgodilo 605 prometnih nesreč, kjer je bil povzročitelj pod vplivom alkohola, kar je predstavljalo 44 odstotkov vseh prometnih nesreč, ki so jih v letu 2020 povzročili povzročitelji pod vplivom alkohola.

Do 8. aprila letos, ko je ves čas veljala nočna prepoved gibanja, pa se je kar polovica prometnih nesreč, kjer je bil povzročitelj pod vplivom alkohola, to je 119 prometnih nesreč, zgodilo v nočnem času.

Umik prepovedi gibanja v nočnem času bo vplival tudi na obseg prometa v nočnem času. Zato na agenciji voznike opominjajo, naj po pitju alkohola ne sedejo za volan. “Že prvi popiti kozarec alkohola vpliva na naše zaznavanje. Pri koncentraciji 0,5 promila alkohola v litru izdihanega zraka se verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa se ta verjetnost v primerjavi s treznim voznikom poveča kar za osemkrat,” so opomnili.

Alkohol je najbolj problematičen pri voznikih, kjer so tudi posledice prometnih nesreč najtežje, a je dejavnik tveganja tudi za nastanek prometne nesreče pri kolesarjih in pešcih. Agencija za varnost prometa voznike še opominja, da se negativni učinki popitega alkohola odražajo tako v koncentraciji, reakcijah kot tudi v spominu. “Tudi naslednji dan za volanom niste varni. Vse življenje lahko obžalujete en sam trenutek nepremišljenosti, zato bodite odgovorni in vozite pametno,” pozivajo.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button