SlovenijaGospodarstvo

Arsenovič pozdravlja poziv glede Farmadenta, a postopek za zdaj nadaljuje

Mariborski župan Saša Arsenovič pozdravlja poziv šesterice njihovih poslancev glede prodaje občinske družbe Farmadent. Čeprav upa, da bo državni zbor čim prej dokončno sprejel zakon, ki jih ne bo silil v prodajo, bodo postopek prodaje do spremembe zakona nadaljevali, saj bi zaustavitev v tem trenutku bila v nasprotju z veljavno zakonodajo.

Arsenovič je v odzivu poudaril, da je Farmadent predstavljal eno vodilnih slovenskih podjetij, ki je skrbelo za popolno in celovito oskrbo zdravstva, vse dokler državni zbor leta 2016 ni sprejel zakona o lekarniški dejavnosti, ki jim nalaga obveznost prodaje večinskega deleža podjetja do konca leta.

Mariborski župan je ob tem opozoril, da je poslovanje Farmadenta od sprejema zakona poslabšalo, tudi sam pa je vse od nastopa županske funkcije poslance večkrat opozoril, da je zakon za mestno občino škodljiv in jih pozval, naj ga v spornem delu spremenijo. O škodljivih posledicah zakona je nazadnje seznanil tudi predsednika vlade Janeza Janšo ob nedavnem vladnem obisku regije.

Arsenovič zato upa, da bo državni zbor čim prej sprejel zakon, ki jih ne bo silil v prodajo deleža in bo omogočal razvoj podjetja. Kljub temu bodo do takrat postopek nadaljevali, saj bi morebitna zaustavitev prodaje v trenutku, ko takšen zakon še velja, bila v nasprotju z veljavno zakonodajo in z načelom dobrega gospodarjenja z občinskim premoženjem. V nasprotnem primeru bi namreč brez potrebe ogrozili tako podjetje kot tudi delovna mesta.

“Verjamem v velik razvojni potencial Farmadenta, visoko vrednost blagovne znamke, predvsem pa v zaposlene. Zavedajoč se vsega tega podjetja pod ceno vsekakor ne bomo prodajali,” je še dodal župan.

Potem ko je državni zbor prejšnji teden v prvem branju potrdil spremembe zakona o lekarniški dejavnosti in bodo poslanci jeseni odločali o odpravi prepovedi vertikalnih povezav, so mariborski poslanci Lidija Divjak Mirnik (LMŠ), Dejan Kaloh (SDS), Gregor Židan, Franc Trček (oba SD), Andrej Rajh (SAB) in nepovezani poslanec Branislav Rajić, Arsenoviča pozvali, da premisli o opustitvi namere za prodajo občinskega deleža.

Kot so ob tem poudarili, Farmadent trenutno zaposluje okoli 70 ljudi, letno pa ustvari okoli sto milijonov evrov prometa in približno milijon evrov dobička.

“Odločitev o prodaji družbe tik pred odpravo zakonskih težav za njegovo nadaljnje uspešno poslovanje ocenjujemo kot nedopustno in v marsičem škodljivo. S takšno potezo bo občina izgubila pomemben delež prilivov v občinski proračun, zaradi česar bo nastala nenadomestljiva škoda,” so poslanci zapisali v pozivu.

Po njihovem mnenju mora mestna občina stremeti k temu, da sredstva ostanejo v občinski blagajni, nikakor pa ni v javnem interesu prodaja družbe multinacionalki v tuji lasti, zato so Arsenoviča pozvali, naj Farmadent ostane v večinski lasti mariborske občine.

Mariborski mestni svet je po vroči razpravi na aprilski seji potrdil posamezni program prodaje poslovnega deleža občine v Farmadentu, čeprav ji del svetniških skupin nasprotuje. Še pred tem je mariborska občina skupaj s še petimi primestnimi občinami v letošnjem proračunu sprejela letni program prodaje, del katerega je tudi prodaja najbolj dobičkonosnega občinskega podjetja.

Poslovanje podjetja se je sicer v zadnjem času nekoliko poslabšalo. Po podatkih občine naj bi lani prodaja s predlanskih 91 padla na 83 milijonov evrov, čisti dobiček pa z 2,1 milijona evrov v letu 2019 na manj kot pol milijona evrov. Na račun prodaje nekaj več kot 83-odstotnega deleža družbe so v letošnjem mestnem proračunu predvideli nekaj več kot deset milijonov evrov.

Župan Saša Arsenovič je sicer že večkrat zagotovil, da ni še nič odločeno, saj da še vedno zgolj preverjajo ceno premoženja glede na izkazan interes, ki so ga prejeli od dveh ponudnikov. Na zadnji seji je izrazil pričakovanje, da bo mestni svet jeseni ali celo pozimi odločal, ali bodo podjetje prodali strateškemu kupcu, ki bi lahko ohranil delovna mesta in vsebino.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button