Anketa POP TV: Med strankami še vedno vodi SDS, sledi ji SD

Vlada Janeza Janše supervolilno leto začenja s tretjinsko podporo, medtem ko ji nasprotuje polovica anketirancev, je pokazala januarska raziskava, ki jo je za POP TV izvedla Mediana. Med strankami še vedno vodi SDS s 16,3 odstotka glasov, vendar se njena podpora nekoliko manjša. Sledi ji SD z 11,3 odstotka, so še pokazali izsledki raziskave.

 

 

Omenjenima dvema strankama sledi Levica, za katero bi glasovalo 7,6 odstotka vprašanih, za njo pa sta LMŠ s 6,3 in NSi s 4,6 odstotka glasov. Za SAB bi glasovalo 4,3 odstotka, za SNS pa 3,6 odstotka vprašanih. Pirati bi prejeli 1,6 odstotka, 1,2 odstotka DeSUS, en odstotek pa bi pripadel Dobri državi. Stranka Zdravka Počivalška Konkretno beleži manj kot pol odstotka glasov, je še pokazala raziskava.

Sicer pa je anketa tudi pokazala, da kar 22,7 odstotka anketiranih še ne ve, katero stranko bi obkrožili, 9,1 odstotka vprašanih pa ne bi izbralo nobene od obstoječih političnih opcij. Dovra dva odstotka ljudi nista želela odgovarjati.

Na vrh najbolj priljubljenih politikov se je kljub zaostrovanju epidemije vrnil minister za zdravje Janez Poklukar, sledi mu predsednik republike Borut Pahor, za njim pa se je uvrstila evropska poslanka Ljudmila Novak. Na četrtem mestu je nekdanji šef Gen-I Robert Golob, na šestem predsednica SD Tanja Fajon, na devetem pa predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Sledijo jim prvak NSi Matej Tonin na desetem mestu, premier Janez Janša na 11., in predsednica SAB Alenka Bratušek na 12. mestu. Na 13. mestu je koordinator Levice Luka Mesec, na 14. predsednik LMŠ Marjan Šarec, gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je tokrat pristal na 17. mestu.

Po podatkih raziskave bi bil Janša po mnenju vprašanih najboljši mandatar za sestavo nove vlade. Podporo mu je izreklo 20,6 odstotka. Za njim je Golob s 17,5 odstotka, 7,9 odstotka glasov so vprašani namenili Fajonovi, 6,9 odstotka Šarcu in pet odstotkov Mescu.

Mediana je raziskavo izvedla na vzorcu 658 anketirancev.

Source
STA
Back to top button