Anketa pokazala, da so obiskovalci pogrešali muzeje in galerije

Anketa, ki jo je Skupnost muzejev Slovenije (SMS) po kulturnem prazniku izvedla med slovenskimi muzeji in galerijami, je pokazala, da so obiskovalci omenjene kulturne ustanove že zelo pogrešali. Na ta dan je muzeje in galerije, kljub številnim omejitvam, obiskalo kar 17.000 obiskovalcev.

Kot so spomnili v SMS, so po skoraj enem letu od začetka epidemije muzeji in galerije v vseh regijah tik pred praznikom lahko ponovno že drugič odprli svoja vrata. Velika večina jih je na kulturni praznik lahko sprejela obiskovalce.

Kljub strogim omejitvam, med drugim tudi omejitvi enega obiskovalca na 30 kvadratnih metrov, so v muzejih in galerijah našteli kar 17.000 obiskovalcev, kot je pokazala anketa, ki jo je med svojimi člani izvedla SMS.

Anketa je pokazala tudi, da je kar 74 odstotkov muzejev in galerij ponudilo med drugim programe na spletu, tako na družbenih omrežjih kot na spletnih straneh. Tudi ti programi so naleteli na velik odziv. To je, kot so prepričani v SMS, toliko bolj pomembno zaradi tega, ker nekateri muzeji še vedno niso odprti, razlogi za to pa so različne narave. Velikokrat so povezani prav s spoštovanjem omejitev za varovanje zdravja zaposlenih in obiskovalcev.

Kljub temu, da so se pred muzeji ta dan vile vrste, so vsi obiskovalci uspeli uživati v razstavah, številne so bile po dolgem zaprtju prvič na razpolago. “Z obiskom smo nadvse zadovoljni in veseli, saj so nas obiskovalci pogrešali prav tako kot mi njih. Upajmo, da se bo situacija umirila in da se muzeji ne bodo več zapirali. V novo leto smo stopili z novimi načrti in številnimi programi, ki bodo v letu 2021 razveseljevali vse ljubitelje kulture,” so besede predsednice SMS Aleksandre Berberih-Slana povzeli v sporočilu za javnost.

Source
sta.si
Back to top button