Anketa Dela: SDS še naprej vodi, stranke KUL z večjo podporo od vladne koalicije

Poudarki zgodbe
  • Anketo je Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 9. in 11. februarjem izvedel med 712 polnoletnimi prebivalci Slovenije, ki predstavljajo reprezentativen vzorec.

Na volitvah v DZ bi po anketi, ki jo je za Delo opravila Mediana, za SDS glasovalo 17,2 odstotka vprašanih, kar je 3,5 odstotne točke več kot januarja. Sledita Levica in SD. Po poročanju Dela ima vladna koalicija med opredeljenimi anketiranci 22,8 odstotka podpore, stranke koalicije KUL pa 32,1 odstotka. Razlika se je nekoliko zmanjšala.

Levica bi prejela desetino glasov vprašanih, kar je 0,4 odstotne točke več kot januarja, SD 9,5 odstotka oziroma odstotno točko več kot pretekli mesec. LMŠ je podpora v primerjavi z januarjem padla za 0,4 odstotne točke na 7,1 odstotka. NSi bi prejela 4,7 odstotka glasov, kar je 0,1 odstotne točke manj kot pretekli mesec. SAB je podpora zrasla z 0,3 odstotne točke na 3,4 odstotka. Za prav toliko se je podpora dvignila tudi SNS, ki je zabeležila 2,3-odstotno podporo. Rezultat DeSUS je glede na pretekli mesec nespremenjen pri 2,1 odstotka podpore. Podpora Piratske stranke se je zvišala za 0,2 odstotni točki na dva odstotka.

Pod dvema odstotkoma so Zeleni Slovenije (1,7), Dobra država (1,2), SMC je podpora padla za 0,2-odstotni točki na 0,9 odstotka. SLS pa je podpora padla za 0,7 odstotne točke na 0,8 odstotka.

Neopredeljenih volivcev je 22,6 odstotka, kar je 0,1 odstotno točko več kot prejšnji mesec, za 1,8 odstotne točke pa se je zmanjšalo število tistih, ki ne bi volili nobene od omenjenih strank. Teh je bilo v tokratni anketi 11,5 odstotka. Na zastavljeno vprašanje ni želelo odgovoriti 0,7 odstotka vprašanih (1,6 odstotka manj kot prejšnji mesec), prazno glasovnico pa bi oddalo 0,8 odstotka anketiranih, kar je 1,3 odstotne točke manj kot v januarju.

Glede na seštevek odgovorov v anketi Dela je trenutno javnomnenjska podpora strankam koalicije KUL 9,3 odstotne točke višja kot podpora strankam trenutne vlade, januarja je bila razlika 11,1 odstotne točke.

Ocena dela vlade se je sicer nekoliko izboljšala. 52,4 odstotka anketiranih (januarja 53,1 odstotka) ocenjuje delo vlade negativno. Po mnenju 21,4 odstotka sodelujočih v anketi je delo vlade srednje (januarja 24,9), 25,2 odstotka vprašanih jo vidi pozitivno (januarja 20,6 odstotka), navaja Delo. Neopredeljen je odstotek vprašanih. Srednja ocena dela vlade je 2,51.

Nekoliko slabša pa je ocena dela državnega zbora. Tega 51 odstotkov vprašanih ocenjuje negativno ali zelo negativno (januarja 46,8 odstotka), 31,1 odstotek srednje (prejšnji mesec 35,2 odstotka vprašanih) in 15,2 odstotka pozitivno ali zelo pozitivno (januarja 14,2 odstotka vprašanih). Neopredeljenih je 2,7 odstotka vprašanih. Srednja ocena dela DZ je 2,42.

Med najbolj priljubljenimi politiki kljub padcu podpore še naprej vodi predsednik republike Borut Pahor. Sledijo infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, predsednik državnega zbora Igor Zorčič, minister za delo Janez Cigler Kralj in obrambni minister Matej Tonin. Med prvo deseterico so še zunanji minister Anže Logar, vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, predsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon, predsednik LMŠ Marjan Šarec in koordinator Levice Luka Mesec.

Premier Janez Janša se je uvrstil na 14. mesto in tako glede na prejšnji mesec pridobil še dve mesti na lestvici. Predsednik DeSUS in kandidat za mandatarja ob današnjem odločanju o nezaupnici Karl Erjavec pa je ostal na 20. mestu.

Source
sta.si
Back to top button