Anketa: Bratje Italije na drugem mestu za Ligo in pred demokrati

Sedaj edina opozicijska stranka v Italiji, desničarski Bratje Italije, so se na lestvici priljubljenosti strank v državi povzpeli na drugo mesto za Ligo in pred Demokratsko stranko, kaže najnovejša javnomnenjska raziskava inštituta SWG. Če bi bile volitve zdaj, bi to stranko pod vodstvom Giorgie Meloni podprlo 20,4 odstotka volivcev.

Desničarska Liga pod vodstvom nekdanjega notranjega ministra Mattea Salvinija je v vodstvu pravzaprav le za malenkost – z 21,4 odstotka podpore. Demokratsko stranko podpira 19,2 odstotka vprašanih, medtem ko je sedaj najmočnejša stranka italijanskem v parlamentu, Gibanje pet zvezd, padla na četrto mesto s 15,9 odstotka podpore. Desna stranka Naprej Italija nekdanjega premierja Siliva Berlusconija bi prejela 6,9 odstotka podpore, kaže anketa, ki jo povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Salvini in Berlusconi si sedaj sicer prizadevata vzpostaviti “federacijo” desnosredinskih strank v parlamentu, s katero bi zamenjali vlado pod vodstvom Maria Draghija. Oba tudi napovedujeta vzpostavitev skupne poslanske skupine tako v poslanski zbornici kot senatu. Ne bi pa šlo za združitev strank, je pojasnil Berlusconi.

Vendarle se nekdanji dolgoletni italijanski premier sooča s precejšnjim odporom v lastni stranki. Mnogi se namreč bojijo, da bi se Naprej Italija utopila v Ligi.

Tudi v stranki Bratje Italije razmišljajo o pridružitvi tovrstni federaciji. Melonijeva upa, da bi z močnejšo opozicijo lahko dosegli predčasne volitve v Italiji in potem povečali svojo moč v parlamentu. Mandat sedanjemu sklicu se sicer izteče leta 2023.

Source
STA
Back to top button