Andrijanič: Takoj bomo zavihali rokave

Novoizvoljeni minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič napoveduje, da bodo takoj zavihali rokave. Čaka jih veliko dela, časa pa ni veliko, je dejal v izjavi novinarjem takoj po izvolitvi. Po oceni prvaka NSi Mateja Tonina imenovanje ministra kaže, da ima vlada še vedno ustrezno podporo v DZ in lahko mirno nadaljuje z delom.

Kot je Andrijanič dejal že v nagovoru poslancem takoj po prisegi, si bo prizadeval, da digitalizacija postane nacionalna prioriteta in projekt, ki združuje ne le celotno družbo, pač pa tudi celotno slovensko politiko. “Vemo, kaj moramo narediti, sedaj je treba zavihati rokave,” je dodal v izjavi novinarjem. Njegova prioriteta bo uresničevanje 40 ukrepov, ki jih je pripravil strateški svet za digitalizacijo.

Andrijanič, ki je del ministrske ekipe NSi, se je v izjavi novinarjem v DZ zahvalil NSi za priložnost, da so ga sprejeli kot zunanjega strokovnjaka. Verjame, da bodo odlično sodelovali.

Po Toninovi oceni današnje glasovanje pomeni, da ima vlada še vedno ustrezno podporo v DZ in lahko mirno nadaljuje z delom ter se lahko ponovno osredotoči na bistvene zadeve, ki jo čakajo. Digitalizacija je po njegovem mnenju zagotovo ena od ključnih zadev, ki Slovenijo čakajo, če želi ujeti najrazvitejši svet.

“Veseli smo, da smo danes dobili novega ministra, ki se bo pridružil vladi in s tem ministrski ekipi NSi, da bomo lahko večje rezultate dosegli tudi na področju digitalizacije, in da bo koordinacija ministrstev na tem področju še boljša,” je v izjavi novinarjem v DZ dejal Tonin.

Po nedeljskem referendumu, ko so volivci prepričljivo zavrnili vladno novelo zakona o vodah, Tonin verjame, da se strasti počasi umirjajo. Tudi sama vlada je k temu po njegovem mnenju bistveno prispevala, ker so odložili glasovanje o demografskem skladu in zavrnili novelo zakona o nalezljivih boleznih. Kot je spomnil, sta omenjena zakona najbolj razvnemala slovensko javnost in opozicijo ter celo državni svet.

Prepričan je, da bodo tudi poletni dnevi in oddih prispevali k temu, da se stvari nekoliko umirijo in se bodo jeseni ponovno lahko osredotočili na okrevanje gospodarstva, okrepitev javnega zdravstvenega sistema in vsesplošno digitalizacijo Slovenije.

Spomnil je, da je vlada Janeza Janše manjšinska in zato za različne zakone potrebujejo podporo opozicije. “Tu se vedno opozicija loči na konstruktiven in destruktiven del. Danes smo s konstruktivnim delom opozicije lahko izvolili ministra, da vlada lahko nemoteno deluje naprej,” je dejal Tonin.

Imenovanje Andrijaniča za ministra brez listnice, pristojnega za digitalno preobrazbo, je v današnjem glasovanju v DZ podprlo 45 poslancev – poleg koalicijskih tudi poslanci SNS, narodnosti in dva poslanca DeSUS. Poslanec DeSUS Robert Polnar je glasoval proti, prav tako poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in nepovezane poslanske skupine.

Source
STA
Back to top button