Analiza: Tuje banke še vedno vodijo na področju spletnih in mobilnih mest

Analiza slovenske digitalne bančne panoge 2020, ki so jo opravili v E-laboratu, kaže, da v povprečju tuje banke še vedno vodijo na področju spletnih kot mobilnih mest. Največje razlike se pojavljajo ravno pri slednjih, kjer pri slovenskih bankah določene pomanjkljivosti zaznavajo že več let. Med slovenskimi je najbolje uvrščena NLB.

 

NLB pri kriteriju spletnih bank sledita SKB in Sberbank. Pri mobilnih spletnih mestih prav tako vodi NLB, sledi pa ji Sberbank. Ostale banke so uvrščene pod povprečjem tujih bank.

“Tudi bančni trg deluje večkanalno in marketinške aktivnosti se v veliki meri odražajo tudi z obiskom spletnih in mobilnih mest. Propustnost tega dela prodajnega kanala pa bi bila lahko pri slovenskih bankah v povprečju zagotovo večja,” so zapisali avtorji analize.

Na tujih spletnih mestih je v primerjavi s slovenskimi na voljo več orodij, ki uporabnika učinkovito potisnejo globlje v prodajni lijak. Slovenske banke namreč uporabnikom pogosto ponudijo zgolj svoje kontaktne podatke. “Zagotovo se na tem področju skriva ogromno priložnosti tako za celotno panogo kot tudi za posamezne banke, da skočijo iz povprečja,” so navedli.

Raziskava je tudi pokazala, da slovenske banke o epidemiji komunicirajo precej slabo. Nobena banka na primer ni posebej opozorila na spremembo delovnega časa, režima obiska poslovalnice ali nasploh o napotkih za varovanje zdravja, ki so posledica epidemije. Tuje banke te informacije preko svojih spletnih mestih komunicirajo mnogo bolje, menijo avtorji.

“Pri uporabniški izkušnji mobilnih spletnih mest slovenskih bank je treba kot slabost izpostaviti otežen dostop do poslovalnice in prilagodljivost tipkovnice vnosnemu polju. To še posebej preseneča, saj verjamemo, da se banke zavedajo, kako velik del uporabnikov dostopa do njih preko mobilnih naprav,” so poudarili.

V raziskavo so vključili vsa spletna in mobilna spletna mesta slovenskih bank in hranilnic ter izbranih 15 tujih.

Source
STA
Back to top button