Ali smo v Sloveniji pripravljeni na skladiščenje cepiva?

Po informacijah ministrstva hladilna omara za shranjevanje že locirana v UKC-ju Ljubljana, kjer pa o tem, kot kaže, ne vedo ničesar

V ponedeljek bo Evropska agencija za zdravila odločila o primernosti cepiva podjetij Pfizer in Biontech in po potrditvi bodo države članice dobile prve odmerke, Slovenija 5000. Cepljenje se bo v vseh državah začelo hkrati. Smo pri nas na to pripravljeni?

Medtem ko iz Nemčije prihajajo posnetki priprav na cepljenje, iz Italije pa novice o cepilnih pavilijonih, ki bodo stali na trgih po državi, v Sloveniji priprave potekajo veliko bolj stran od oči javnosti. A pristojni zagotavljajo, da “smo pripravljeni”.

Če bo cepivo prihodnji teden dobilo zeleno luč Evropske agencije za zdravila, Evropska komisija poziva, naj bi vse države začele s cepljenjem istočasno. “Mislimo, da bo že v tem letu, torej pričakujemo 25., 26. decembra, kar nekaj držav pripravljenih. Močno upam, da je Slovenija tudi med njimi,” pove Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo.

A vprašanje je, kje bo cepivo pri minus 80 stopinj Celzija skladiščeno. Nacionalni inštitut za javno zdravje namreč teh kapacitet nima.

Kot zagotavlja Doroteja Novak Gosarič iz direktorata za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje, je ustrezna hladilna zamrzovalna omara že locirana v UKC-ju Ljubljana.

Tam pa, kot kaže, o tem ne vedo še nič, saj so nam odgovorili, da pogovori glede skladiščenja in možnosti distribucije še potekajo.

Neuradno smo izvedeli, da naj bi se Nacionalni inštitut za skladiščenje cepiva dogovarjal tudi s podjetjem Salus, kjer so nam potrdili, da so že naročili skrinjo za shranjevenja 35 tisoč odmerkov cepiva, prispela naj bi do konca leta. Na Nacionalnem inštitutu pa so informacijo o dogovorih zanikali.

In kdo bo cepljen prvi? Strategijo cepljenja na papirju sicer imamo, prvi bodo cepljeni stanovalci domov za starejše in zdravstveni delavci. A pet tisoč odmerkov cepiva na začetku ne bo dovolj za vse.

“Vemo, da je en odmerek samo polovično zdravljenje, potrebujemo dva, torej če bomo dobili pet tisoč odmerkov, je to za 2500 posameznikov,” pa ob tem opozarja Štrukelj.

Kdo bo torej na vrsti prvi, kateri stanovalci domov za starejše? Kateri zdravstveni delavci? Kakšni bodo kriteriji? “Ti prvi odmerki, algoritem, se še pripravlja, je še v pripravi, ker ga moramo imeti ne samo za teh prvih pet tisoč, ampak tudi za morebitnih naslednjih nekaj tisoč,” še pojasni Doroteja Novak Gosarič. Pet pred dvanajstvo torej tudi tega odgovora še nimamo.

Source
MMCRTV.si
Back to top button