Akcija 40 dni brez alkohola letos z geslom Moja poteza

Slovenska karitas je na današnjo pepelnično sredo, ko se v Katoliški cerkvi začne 40-dnevni post pred veliko nočjo, začela tradicionalno preventivno akcijo 40 dni brez alkohola. Tokrat poteka z geslom Moja poteza. Letošnja akcija pa je v znamenju solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola, so izpostavili udeleženci novinarske konference.

Kot je na novinarski konferenci povedal generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič, alkohola ne potrebujemo za naše zdravje in življenje. Vsiljevanje alkohola po njegovi oceni ni gostoljubje, ampak prav obratno. Alkohol je nevaren in prebrisan nasprotnik, ki preži na našo ranljivost. Včasih je potrebno 10 ali 20 let, da se pojavi sindrom alkoholne odvisnosti, včasih pa se to zgodi v nekaj mesecih, ko izgubimo svojca, službo, ali zaradi odhoda otroka in upokojitve, je dejal Tomažič.

Po njegovih besedah alkohol igra v Sloveniji simultanko z 200 odraslimi osebami, ki imajo veliko težav z alkoholom, ali so celo odvisne od njega. Vsaka četrta družina v državi pa se sooča s problematiko alkoholizma.

“Imamo veliko boljših izbir, kot je pitje alkohola. Imamo šport, svoje hobije, zelo pomemben je odnos do drugih ljudi. Vsi smo na potezi, da pijemo manj, da bo manj trpljenja in škode,” je še dejal Tomažič.

Področna sekretarka v Javni agenciji RS za varnost prometa Mateja Markl je povedala, da je alkohol glavni dejavnik tveganja najhujših prometnih nesreč, saj je na letni ravni tretjina umrlih povezana z vinjenimi povzročitelji prometnih nesreč. Po njenem mnenju je edina spremljajoča toleranca v prometu ničelna toleranca, kar pomeni brez pitja alkohola.

Postregla je tudi s podatkom, da je bil lani delež voznikov, ki so pod vplivom alkohola povzročili prometne nesreče, v katerih je umrlo 27 ljudi, 37-odstoten. Ti vozniki pa so imeli v krvi povprečno 1,4 promila alkohola.

Predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Karmen Henigsman pa je izpostavila, da je leta 2019 Slovenec, starejši od 15 let, v povprečju spil 91 litrov piva, 48 litrov vina in tri litre žganih pijač. Dejala je tudi, da skoraj polovica odraslih Slovencev pije čezmerno. Slovenija pa se po obsegu posledic čezmernega pitja nahaja v svetovnem vrhu. Ocena zdravstvenih in ostalih stroškov, povezanih s pitjem alkohola, znaša 228 milijonov evrov letno. Trošarine od alkohola pa znašajo približno 103 milijone evrov na letni ravni.

Vsak dan v Sloveniji izključno zaradi razlogov, povezanih z alkoholom, umreta najmanj dve osebi. Če upoštevamo še prometne nezgode, vsako leto v povprečju umre 927 oseb. Vsak dan pa je v Sloveniji zaradi vzrokov, povezanih izključno z alkoholom, v povprečju 10 novih hospitalizacij.

Ključna javnozdravstvena sporočila na podlagi znanstvenih spoznanj pa so po besedah Henigsmanove čim manj ali nič alkohola, varna meja pitja alkohola ne obstaja, vsako pitje alkohola je tvegano, zato je treba izbirati zdravo alternativo.

Ambasadorka letošnje akcije, ki jo je Slovenska karitas organizirala z Javno agencijo RS za varnost prometa in spletno stranjo Med.Over.Net, potekala pa bo do 3. aprila, je šahovska velemojstrica Laura Unuk.

Source
STA
Back to top button