Agencija Fitch potrdila bonitetno oceno Slovenije

Bonitetna agencija Fitch Ratings je potrdila bonitetno oceno Slovenije pri A s stabilnimi obeti, so danes sporočili z ministrstva za finance. Kot so dodali, agencija s potrditvijo ocene Sloveniji priznava močno institucionalno strukturo, osredotočenost na človeški razvoj ter verodostojni politični okvir, ki je podprt s članstvom v EU.

V stabilnih obetih ocene se, kot ministrstvo povzema ugotovitve Fitcha, zrcali odpornost slovenskega gospodarstva na pandemska tveganja in učinkovitost politik, ki so skladne s srednjeročno vzdržnostjo javnih financ.

Gledano z vidika makroekonomskih kazalcev agencija predvideva, da bo gospodarska rast v letošnjem letu znašala 5,6 odstotka. Ugodne makroekonomske razmere bodo med drugim pozitivno vplivale na trg dela; agencija namreč pričakuje, da bo že zdaj nizka brezposelnost začela še upadati z letom 2022.

Prejšnji teden sta bonitetno agencijo Slovenije potrdili tudi agenciji S&P Global in DBRS Morningstar. Na finančnem ministrstvu poudarjajo, da tudi tokratna potrditev bonitetne ocene dokazuje, da Slovenija ostaja stabilna in zaupanja vredna država, ki se uspešno spopada z epidemijo covida-19.

Source
STA
Back to top button