Afganistanski prosilci za azil obsojeni na 10 let zapora zaradi požara na Lezbosu

Štirje afganistanski prosilci za azil so bili danes obsojeni vsak na deset let zapora zaradi požara v migrantskem centru Moria na otoku Lezbosu. Sodišče v Hiosu jih je spoznalo za krive požiga. Njihovi odvetniki so menili, da sojenje ni bilo pravično. Takoj po razglasitvi sodbe so vložili pritožbe.

Mlade Afganistance so na sodišče privedli vklenjene, po izreku sodbe pa se bodo vrnili v zapor v Avlonu nedaleč od Aten, kjer so čakali na sojenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Marca sta bila zaradi požara v Morii dva mlada Afganistanca obsojena vsak na pet let zapora.

V migrantskem centru Moria na Lezbosu je v slabih razmerah živelo več kot 10.000 ljudi, preden ga je septembra lani uničil požar.

Odvetniki mladih Afganistancev trdijo, da sojenje ni bilo pravično. Po njihovih navedbah so bili trije v času aretacije mladoletni, vendar oblasti tega niso priznale.

Pregon je v veliki meri temeljil na pričanju še enega prosilca za azil iz Afganistana, ki je šesterico identificiral kot odgovorne za požig. Vendar priče po navedbah obrambe v petek ni bilo sodišču, prav tako ga ni bilo na sojenju v marcu, ker ga niso mogli najti.

Odvetniki trdijo, da se je priča spravila na šesterico, ker je Paštun, oni pa so Hazari, ki so preganjana manjšina v Afganistanu.

Druge priče tožilstva so bili policisti, gasilci ter uslužbenci Evropske azilne službe in nevladnih organizacij, ki so delali v centru.

Source
STA
Back to top button