AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Aeroflot naj bi prihodnji teden obnovil lete z ljubljanskega letališča

Poudarki zgodbe
  • Kot opozarjajo v Fraportu Slovenija, se zadeve zaradi epidemioloških razmer po svetu še vedno dnevno spreminjajo in prilagajajo razmeram. Tako tudi za poletno sezono napovedane vrnitve letalskih prevoznikov velja, da te še niso dokončne.

Ruski letalski prevoznik Aeroflot je za prihodnji teden napovedal vnovično vzpostavitev letov med Ljubljano in Moskvo. Leti med prestolnicama so predvideni enkrat tedensko do konec zimskega voznega voznega reda. Trenutno sicer z ljubljanskega letališča letijo le trije prevozniki – Lufthansa, Turkish Airlines in Air Serbia.

Aeroflot bo med Ljubljano in Moskvo poletel prihodnji petek, 12. februarja, so za STA povedali v družbi Fraport Slovenija. Portal Sierra5 medtem piše, da morajo vnovično vzpostavitev letov potrditi še ruske letalske oblasti.

Aeroflot je lete v Moskvo izvajal še v času Adrie Airways. Po začetku epidemije covida-19 marca lani jih je ustavil, izjema je bil le novembrski čarterski let v Moskvo z mlado reprezentanco Rusije, so še spomnili na portalu Sierra5.

Kot omenjeno, z ljubljanskega letališča trenutno letijo le trije prevozniki – Lufthansa slovensko prestolnico povezuje s Frankfurtom, Air Serbia z Beogradom, Turkish Airlines pa leti v Istanbul.

Po pisanju portala Ex-Yu Aviation bo Slovenija v tem mesecu beležila največji padec komercialnih letov v Evropi. V primerjavi z lanskim februarjem bo promet po ocenah manjši kar za 90 odstotkov.

Več letov si v Fraportu Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem, obetajo v poletni sezoni, ki se bo začela konec marca. Za zdaj je kar nekaj letalskih prevoznikov napovedalo polete z Brnika v okviru poletnega voznega reda.

Zdaj navzočim prevoznikom naj bi se z uveljavitvijo poletnega voznega reda pridružili Wizz Air z leti v belgijski Charleroi, Transavia z leti v Amsterdam, Easyjet z leti na londonsko letališče Gatwick in poljski LOT z leti v Varšavo. Že konec tega meseca naj bi lete v Pariz obnovil Air France.

Prav tako z uveljavitvijo poletnega voznega leta naj bi po trenutnih podatkih z Brnika znova začeli leteti še Easyjet na londonski Luton, Swiss v Zürich, Lufthansa v München in Brussels Airlines v Bruselj.

Maja naj bi lete v turško Antalyjo vzpostavil turško-nemški prevoznik SunExpress, izraelski prevoznik El Al pa naj bi prav tako maja vzpostavil lete v Tel Aviv. Konec maja naj bi British Airways vzpostavil lete na londonsko letališče Heathrow, Finnair pa junija v Helsinke.

Kot opozarjajo v Fraportu Slovenija, se zadeve zaradi epidemioloških razmer po svetu še vedno dnevno spreminjajo in prilagajajo razmeram. Tako tudi za poletno sezono napovedane vrnitve letalskih prevoznikov velja, da te še niso dokončne.

Slovenija sicer tuje letalske prevoznike vabi tudi z državnimi subvencijami. Na prvem razpisu, v okviru katerega je na voljo slab milijon evrov, je bilo izbranih osem prevoznikov, in sicer Turkish Airlines, Swiss Air, Air Serbia, Lufthansa, Air France, Wizzair in LOT, pa tudi Montenegro Airlines. Slednji se je vmes zlomil pod težo covida-19 in prenehal z delovanjem.

Vsi, ki bodo prejeli državno subvencijo, bodo morali vsaj dva meseca, dvakrat tedensko izvajati redne potniške linije na eno izmed letališč v Sloveniji, in sicer v obdobju od 28. marca do 30. oktobra letos, torej v času poletne letalske sezone.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button