
Mlekarne v Sloveniji lani proizvedle manj mleka in sira
Mlekarne v Sloveniji so lani proizvedle okoli 157.000 ton konzumnega mleka, kar je skoraj štiri odstotke manj kot leta 2019. Proizvedle so tudi manj smetane in sira, po drugi strani pa več sirotke, masla in fermentiranih mlečnih izdelkov. Po podatkih statistikov smo lani uvozili za 104 milijone evrov sirov, izvozili pa za 117 milijonov evrov mleka.
Lani je bilo proizvodenih 131.500 ton polnomastnega mleka in malo manj kot 25.000 ton posnetega mleka, je ta teden objavil statistični urad.
Izvozili smo malo več kot 309.000 ton mleka ali 6,5 odstotka manj kot leta 2019. Od tega je bilo malo več kot 244.000 ton polnomastnega mleka v zbirni embalaži. Medtem pa smo uvozili približno 40.000 ton mleka ali 9,4 odstotka več kot v predhodnem letu.
Mlekarne so lani v povprečju proizvedle več mlečnih izdelkov. Masla in namazov so proizvedle za 3,5 odstotka več oz. 2900 ton. Teh izdelkov se doma še vedno proizvede več kot se jih uvozi, a se uvoz v zadnjih letih povečuje, so zapisali na statističnem uradu. Lani smo uvozili skoraj 2400 ton masla in namazov, kar na letni ravni predstavlja štiriodstotno rast. Izvoz ostaja nizek, v zadnjih osmih letih ni presegel 200 ton.
Skupna proizvodnja sirov se je ustavila pri približno 15.800 tonah, kar je 1,9 odstotka manj kot leta 2019. Izraziteje se je zmanjšala proizvodnja svežih sirov. Teh so proizvajalci proizvedli skoraj 250 ton manj kot predlani, medtem ko se je proizvedlo skoraj 120 ton več zrelih sirov. Lani smo uvozili malo več kot 27.300 ton sira, kar je dva odstotka več kot leto prej. Izvozili smo 9400 ton sira, kar na letni ravni predstavlja skoraj dvoodstotno rast.
V mlekarnah je bilo proizvedenih za malo več kot 200 ton ton smetane, kot v letu pred tem. Proizvodnja sladke smetane (z več kot 29 odstotkov maščob) je bila za skoraj sedem odstotkov manjša kot 2019, proizvodnja kisle smetane pa malo več kot dva odstotka večja. Slovenija je sicer neto uvoznik smetane; lani smo je uvozili skoraj malo manj kot 4600 ton, izvozili pa približno 1200 ton.
Fermentiranih mlečnih izdelkov so mlekarne lani proizvedle že skoraj 46.200 ton, kar je 22,6 odstotka več kot prejšnje leto. Proizvodnja teh mlečnih izdelkov se povečuje že pet let zapored in se je od leta 2015 povečala za 55 odstotkov, ugotavljajo statistiki.
Lani so prevladovali fermentirani mlečni izdelki brez dodatkov, teh so proizvedli 33.700 ton. Fermentiranih mlečnih izdelkov z dodatki pa so proizvedli malo manj kot 12.500. Leta 2020 smo uvozili malo več kot 14.300 ton fermentiranih mlečnih izdelkov ali skoraj pet odstotkov več kot v predhodnem letu, izvozili pa 17.300 ton ali pet odstotkov več.
Proizvodnja drugih mlečnih izdelkov se je lani zmanjšala za 3,5 odstotka, predvsem se je zmanjšala proizvodnja sladoleda in mleka v prahu.
Skupno smo lani uvozili za več kot 173 milijonov evrov mleka in mlečnih izdelkov, izvozili pa za več kot 176 milijonov evrov. Uvoz je v medletni primerjavi zabeležil 1,3-odstotno rast, izvoz pa 2,7-odstotno.
Glavni slovenski izvozni izdelek je še vedno polnomastno mleko v zbirni embalaži. Tega smo lani izvozili za več kot 81 milijonov evrov. Medtem pri uvozu še vedno prednjačijo siri, lani smo jih uvozili za skoraj 104 milijone evrov ali za več kot dva milijona kot leto prej.