Ministrstvo ob praznikih spodbuja potrošnike k izbiri lokalne hrane
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ob praznikih spodbuja potrošnike, da posegajo po pridelkih slovenskih kmetov in živilih domačih proizvajalcev. Tudi s tem se ohranja slovensko podeželje in z njim povezana delovna mesta, so danes sporočili.
“Pomembno je, da tudi v prazničnem času na mizo postavljamo čim več jedi, izdelanih iz sestavin lokalnega izvora, ki so zelo kakovostne in polne hranil,” so navedli. Pri izbiri si lahko potrošniki pomagajo z zemljevidom ponudnikov lokalne hrane, na katerem se brezplačno predstavljajo pridelovalci in predelovalci slovenske hrane.
Da hrana ne bi pristala v smeteh, naj potrošniki svoj nakup pametno načrtujejo in še pred obiskom trgovine preverijo, kaj že imajo doma. Živila je treba primerno shraniti, vredno pa je tudi razmisliti, da lahko ostanke praznične večerje naslednji dan uporabimo v novih jedeh, so spomnili.
Na spletni strani Naša super hrana si lahko potrošniki prenesejo e-knjigo s slovenskimi prazničnimi recepti. V njej so zbrane tradicionalne domače jedi, pripravljene iz sestavin z znakom zajamčena tradicionalna posebnost in z znakom Izbrana kakovost – Slovenija.





