HeadlineAktualnoKulturaPišemo

Želje po selitvi mariborske Pekarne

Mestna občina bi alternativni kulturni center oddaljila od centra mesta.

Foto:Prejšnji teden je mariborski podžupan Samo Peter Medved ob obisku Kulturnega centra Pekarna medijem povedal, da se ta morda seli v nove prostore. Mestna občina Maribor namreč namerava kupiti kompleks nekdanje Mariborske tekstilne tovarne (MTT) v Melju, del katere bi namenila vsebinam in programom, ki se izvajajo v Pekarni. Trenutni lastnik MTT je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), s katero so pogajanja že v teku.

»Z umestitvijo močnega programa in zgodbe mariborske Pekarne v Melje bi pridobilo celotno, zdaj degradirano območje Melja. To je pretežno industrijsko območje na samem robu mestnega središča, za katero pa ima občina razvojne oziroma revitalizacijske načrte,« razlagajo na občini. Prostore nekdanjega industrijskega giganta MTT bi tako namenili za razvoj mladinske, alternativne, urbane in kulturne dejavnosti, za različne prireditve, umetniške projekte, podjetniški inkubator. Idejo o selitvi sta podžupana Alenka Iskra in Gregor Reichenberg 19. aprila predstavila na sestanku s člani programskega sveta.
Na območje današnje Pekarne si občina želi umestiti dejavnosti univerzitetnega kliničnega centra in medicinske fakultete, ki sta potrebe po širitvi že izrazila. Med drugim naj bi dodaten prostor močno potrebovala prav fakulteta, saj začenja z uvajanjem novih programov. Po drugi strani so k odločitvi botrovali stroški vzdrževanja prostorov Pekarne. V obdobju med letoma 2014 in 2019 je mestna občina Maribor v zgradbe vložila 244.613 evrov, vsaj letos pa še namerava nadaljevati z nujnimi investicijsko vzdrževalnimi deli.
Čeprav so na občini večkrat poudarili, da brez dogovora s programskim svetom Magdalenske mreže Pekarna selitve ne bodo izvedli, nezadovoljstvo med uporabniki raste. V izjavi za javnost so zapisali: »V maniri nekaterih prejšnjih vodstev občine, ki so v interesu kapitala poskušali pekarnarje izseliti, se tudi tokrat ponavlja vzorec igre, kjer določeni uslužbenci občine poskušajo z nami ohranjati prijazne stike, drugi pa delajo pri projektu, o katerem ne vemo nič.« Usoda Pekarne je tako zaenkrat negotova, v luči zapiranja alternativnih prostorov po Sloveniji pa je strah uporabnikov morda celo utemeljen. Samo v zadnjih nekaj letih so se dokončno že zaprli podobni prostori kot na primer Avtonomna tovarna Rog v Ljubljani, nekdanja tovarna INDE v Kopru, AKC Sokolc v Novem mestu in Argo v Izoli.
Načrti za ta del mesta se sicer spreminjajo ob vsaki spremembi vodstva občine. Zadnji večji posegi so se zgodili leta 2011, ko je mesto obnovilo upravno stavbo, v kateri so zdaj prostori MKC Maribor in mladinski hotel Pekarna.

Source
Pia Nikolič

Povezani Članki

Back to top button