HeadlineAktualnoLokalnoPišemo

V Piranu še kolebajo

21. tiskana izdaja, dne 16.9.2022

V piranski občini ob obilici kandidatov potrjenih zgolj nekaj, sedanji župan še neodločen.

 

Kandidate v Piranu bi lahko razdelili na tiste, ki bodo gotovo kandidirali, torej te, ki so kandidaturo že potrdili, tiste, ki bodo skoraj zagotovo kandidirali, ampak uradno še kolebajo, ter tiste, ki skoraj gotovo ne bodo kandidirali.

Če začnemo na začetku: gotovo bo na volitvah nastopil kandidat SDS Vojko Jevšar, s svojo listo bo nastopil Andrej Korenika (Lista za boljšo prihodnost), ki je na prejšnjih volitvah kandidiral pod okriljem SMC, ter jadralec Mitja Margon. V nadaljevanju so tisti, ki bodo skoraj gotovo nastopili na županskih volitvah ampak tega niso še uradno potrdili oziroma o tem resno razmišljajo. Tako še koleba dosedanji župan Đenio Zadković, ki na podporo stranke Gibanje za občino Piran po razhodu v prvem letu županovanja ne more več računati. Tako bo verjetno nastopil kot neodvisni kandidat s podporo Zveze za Primorsko. Ob njem neodločenost delijo še Robert Fakin, dosedanji podžupan, ki bo najverjetnejši kandidat liste Naš kraj, njegov brat Denis Fakin, ki naj bi kandidiral s svojo listo (pri čemer se postavlja vprašanje, ali bosta brata na koncu tudi dejanska tekmeca v bitki za županski stolček) Davorin Petaros ter Emanuela Rojc, sedanja podžupanja. Tisti, ki verjetno ne bo kandidiral (kar ne pomeni, da o kandidaturi ne razmišlja), je Gašpar Gašpar Mišič. 

Pri stranki SD se o svojih kandidatih še odločajo, možnih kandidatov je več. Kot najverjetnejši se omenja Robert Krajnc, direktor Aereodroma Portorož. V Gibanju za občino Piran se odločajo med predsednikom stranke Kristjanom Cerovcem in Gabrijelom Francom. 

Čeprav je veliko kandidatov še neodločenih, je vseeno videti, da se je politični boj že začel. Župan Đenio Zadković (neodločeni potencialni kandidat) je namreč razrešil poklicnega podžupana Roberta Fakina (takisto neodločenega potencialnega kandidata), in mu ob tem očital nenačelnost in nekorektnost, ker naj bi ob glasovanju o nakupu obrtne cone v Luciji, na seji glasoval v nasprotju s tem, kar je menda trdil še na kolegiju župana. Tam naj bi nakup obrtne cone s strani občine podpiral, na seji pa striktno nasprotoval nakupu in županu očital enoumje, občini pa konfuznost in kupovanje na zalogo.

Robert Fakin je sicer znan kot dolgoletni direktor Kmetijske zadruge Agraria, ki je na podžupansko mesto stopil po tem, ko mu upravni odbor  Kmetijske zadruge Agraria ni potrdil novega mandata. V času njegovega direktorovanja se je na direktorsko mesto Vinakoper zavihtel tudi njegov sin Borut Fakin. Robert Fakin je bil v času imenovanja sina na mesto direktorja začasni predesdnik uprave družbe Vinakoper in član nadzornega sveta omenjene družbe.

Jan Bednarik

Back to top button