HeadlineAktualnoKulturaPišemo

Trendi najbolje prodajanih albumov

Vsako leto znova lahko spremljamo tako nove kot stare glasbene izvajalce doma in v tujini, kako se vzpenjajo ali padajo po lestvicah popularnosti ter nabirajo oglede in poslušanja preko spletnih platform in radiev. V primeru digitalnega predvajanja na teh platformah ne moremo prav dosti izvedeti o prodaji albumov, saj gre pogosto za streamanje singlov z albumov, platforme pa se poslušajo preko naročnin. Je pa deloma lažje ugotoviti, kako se prodajajo fizični albumi izvajalcev, vsaj kar se tiče spletnih nakupov in ne na dejanskih koncertih.

 

V primeru trenutno najbolje prodajanih albumov na zgoščenkah in vinilnih ploščah, kar se tiče tujine, je lahko dober pokazatelj Amazon. Trenutno največji porast nakupov beleži kompilacija različnih izvajalcev Encanto, kjer gre za glasbo istoimenske Disneyjeve animirane komedije iz leta 2021. Sledi letošnji novi album Harry’s House angleškega glasbenika Harryja Stylesa. Na tretjem mestu se nahaja posebna izdaja Abbey Road Anniversary glasbenih legend The Beatles, ki je izšla ob 50. obletnici albuma leta 2019. Med novejšimi glasbeniki so pri prodaji popularni še denimo Adele, Taylor Swift in Kanye West, sicer pa se dobro kupuje ogromno starih izvajalcev z različnimi albumi, kot so denimo Pink Floyd, Bob Marley in Nirvana. Slednje kaže na trend, da se v fizični obliki mnogo bolj prodajajo klasike, medtem ko novejši albumi kraljujejo na spletnih platformah in radiih preko »prodaje« singlov.

Če pogledamo na domača tla, pa se je v primeru fizičnih izdaj najbolje obrniti na platformo Bandcamp, čeprav se najboljša prodajanost zelo hitro spreminja in se je najbolj popularni slovenski izvajalci ne poslužujejo ali pa tam fizičnih izdaj ne prodajo dosti. Siddharta je denimo na Bandcampu prisotna, a njena publika očitno ne toliko, saj je prodaja zelo majhna. Bandcamp se glede prodaje najbolje izkaže za bolj popularne alternativne izvajalce. Najbolje se trenutno prodaja novi album Utekočinjeni prestol preprostih imaginarnega folk tria Širom, prav visoko pa seže tudi njihov prejšnji dolgometražec Lahko sem glinena mesojedka. Izjemno dobro se prodajajo različni albumi »black metal« benda Veldes, mnogo prednaročil za septembra načrtovano izdajo pa beleži še najbolj popularni metalski izvoz v tujino, Within Destruction. Če se usmerimo še nekoliko v jazz vode, se relativno uspešno prodaja oziroma kupuje še glasba Kaje Draksler Octet ter Sama Šalamona, vendar gre vseeno za majhne številke, kažejo zgolj na nek rahel trend. Kakšni bodo nadaljnji trendi in končni izkupiček za 2022, pa bo znano šele ob začetku leta 2023.

Brigita Gračner

Back to top button