HeadlineAktualnoSvetPišemo

Transspolne osebe so pomemben del države

Rachel Levine, nova pomočnica ministra za zdravje v Bidenovi vladi, bo prva transspolna oseba na tako visokem položaju ameriške vlade. Biden je sicer v devetdesetih prejšnjega stoletja glasoval za ukrepe, ki so blokirali zvezno priznanje porok istosspolnih oseb.

 

 

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je na položaj pomočnice ministra za zdravje imenoval ministrico za zdravje ameriške zvezne države Pensilvanija Rachel Levine, ki bo v primeru potrditve v zveznem senatu prva transspolna oseba na tako visokem položaju v ameriški vladi. “Rachel Levine bo zagotovila zanesljivo vodstvo in strokovnost za prebijanje skozi to pandemijo, ne glede na to, kje kdo živi, kakšne rase, spola, vere ali spolne orientacije je,” je ob tem sporočil Biden. Dodal je, da je Levinova zelo usposobljena za vodenje zdravstvenih prizadevanj ameriške vlade.

“Novoizvoljeni predsednik Biden je v času kampanje zagotovil, da bo njegova vlada predstavljala Ameriko. Danes je potrdil, da so transspolne osebe pomemben del države,” je v odzivu sporočila izvršna direktorica nacionalnega centra za transspolno enakopravnost Mara Kiesling. Pediatrinja Rachel Levine je bila leta 2017 potrjena na položaj ministrice za zdravje Pensilvanije v senatu z republikansko večino. Lani je vodila to ameriško zvezno državo v boju proti pandemij covida-19 in se pri tem izkazala za zelo uspešno.

Preobrazba predsednika Bidena

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je tako obljubil nove čase za transspolne in spolno neopredeljene osebe v Združenih državah Amerike, kar nakazuje velik korak naprej od odnosa, ki ga je do skupnosti LGBTQ imel nekdanji predsednik Trump. “Vedite, da vas bo moja uprava videla, vas poslušala in se borila ne samo za vašo varnost, temveč tudi za dostojanstvo in pravičnost, ki sta vam bili odrečeni,” je dejal Biden. Lansko leto je bilo v ZDA ubitih vsaj 37 transspolnih oseb, več kot katerokoli leto poprej. Bidenova administracija naj bi po hitrem postopku odpravila tudi Trumpovo prepoved transspolnim osebam, da služijo vojsko.

Foto: AP

Biden je sicer v devetdesetih prejšnjega stoletja glasoval za ukrepe, ki so blokirali zvezno priznanje porok istosspolnih oseb in odrezali zvezna sredstva šolam, ki so učile sprejemanje homoseksualnosti, vendar je s svojo stranko naredil premik v sodobnejše čase leta 2012, ko so se postavili na stran priznanja enakopravnih pravic skupnosti LGBTQ.

“Nagovarjajte me kot žensko, prosim, ne biti žaljivi”

Rachel Levine se že od leta 2015, ko je nastopila svojo službo kot članica kabineta v Pensilvaniji, ukvarja z utemeljevanjem svoje spolnosti, kljub temu, da je vrhunska strokovnjakinja na svojem področju. Lani maja, ko je bila v Pensilvaniji pandemija na vrhuncu, je gostovala v radijski oddaji, kjer jo je voditelj nenehno nagovarjal v moškem spolu. Levine ga je prosila, naj neha, saj, da je to “res žaljivo”. To je le eden od primerov, ko se je doktorica morala namesto s pandemijo, ukvarjati z razlago svojega spola. Preden jo je guverner pred šestimi leti imenoval na položaj ministrice za zdravje v Pensilvaniji, je dve desetletji delala kot pediatrinja v medicinskem centru Penn State Health, Milton S. Hershey Medical Center, kjer je ustanovila multidisciplinarni program za zdravljenje motenj hranjenja. Julija 2017 je bila imenovana za vršilko dolžnosti ministrice za zdravje v svoji zvezni državi, marca 2018 pa je bila potrjena za sekretarko. Levine je sicer odraščala v družini odvetnikov v predmestju Bostona, diplomirala je na Harvardu ter se izpopolnjevala iz pediatrije in medicine za mladostnike v newyorškem medicinskem centru Mount Sinali. Je ločena in ima dva odrasla otroka.

Nina Krajčinović

Povezani Članki

Back to top button