Leto dni nazaj je umrla NBA legenda Kobe Bryant

Na današnji dan pred letom dni je navdušence košarke šokirala novica o helikopterski nesreči, v kateri je življenje izgubil zvezdnik lige NBA – Kobe Bryant . V nesreči je umrlo vseh 9 potnikov, tudi Kobejeva 13-letna hči Gianna.

 

Bryant oziroma Črna mamba (ang. »Black mamba«), kot so ga radi klicali, si je ta vzdevek izbral kar sam, medtem ko je gledal Tarantinov film Ubila bom Billa, kjer so uporabili kačo »Black mamba« za izvršitev nevarne misije. V letih 2003 in 2004 je prestajal težke čase, ki so bili polni osebnih razočaranj in napak. Cobe je bil med drugim obtožen tudi spolnega nadlegovanja. Želel je ločiti poklicno življenje od privatnega, in tako si je ustvaril alter ego Črna mamba, ki še vedno zaznamuje njegovo energičnost, strateško razmišljanje in predanost na košarkarskem igrišču.

Košarkar je v svojih dvajsetih sezonah lige NBA, ki jih je odigral v dresu Los Angeles Lakersov, osvojil pet naslovov prvaka, osemnajstkrat je bil izbran za tekmo All Star; večkrat je bil imenovan tudi za MVP (najkoristnejši igralec).  Dvakrat je osvojil zlato v dresu ameriške košarkarske reprezentance na olimpijskih igrah 2008 in 2012.

Čeprav je bila novica o Kobejovi smrti le povod v nemirno leto 2020, se bodo v ligi NBA na željo Kobejeve družine bolj kot tragične nesreče spominjali vseh njegovih dosežkov. Soigralci iz LA Lakers so v lanski sezoni z dresi, ki jih po svoji upokojitvi oblikoval Bryant, dosegali zmage. Tudi v prihajajočih sezonah se bodo večkrat spomnili na pokojnega kolega in njegove hčere, kot je za CNN povedal LeBron James.

Njegova športna akademija je zaradi spoštovanja spremenila svoje ime iz »Mamba Sports Academy« v »Sports Academy« in po športnikovi smrti za kratek čas zaprla svoja vrata, ter organizacijama “MambaOnThreeFund” in “Mamba and Mambacita Sports Foundation” ponudila donacije za družine in športnike, ki so bili ob nesreči močno prizadeti.

Foto: USATODAY

Kako resnično izjemen človek je bil in koliko ljudem je predstavljal inspiracijo in motivacijo za dosego lastnih sanj, je bilo razvidno tudi v okolici centra Staples v Los Angelesu, ki je bila prejšnji teden v spomin nanj poslikana z grafiti.

Jurij Vrenko

Preverite tudi
Close
Back to top button