Ste za podkast?

Poslušanje podkastov je vse bolj priljubljen način konzumiranja vsebin in informiranja o različnih temah. Živijo v naših pametnih napravah in nam delajo družbo ob različnih priložnostih. Za tiste, ki ste nenehno na preži za novimi zanimivimi vsebinami, smo spodaj nabrali nekaj najboljših lanskega leta. Najdete jih na pretočnih platformah Spotify in Apple.

 

 

Motiš se o … (You’re Wrong About)

Novinarja Michael Hobbes in Sarah Marshall se v tem odličnem podkastu ukvarjata z razčlenjevanjem sodobnih mitov, moralnih zagat in medijskih viharjev. Lotevata se tem, ki segajo od nesmrtnih osebnoti (o princesi Diani ali Mariji Antoinetti) do med splošno javnostjo že  pozabljenih zgodb (študija sifilisa Tuskegee, izginotje Chandre Levy), predvsem pa v svojih pogovorih razbijata posplošene predpostavke ljudstva in dejstva, ki so jih zapacale napačne predstave javnosti.

Dvajset dvajset (Twenty Twenty)

Novinarja Simran Hans in Tara Joshi sta v osnovno šolo hodila še v tistem času, ko se je lahko še mirno reklo: “se vidimo v naslednjem stoletju!”. V podkastu Twenty Twenty se v izredno duhoviti maniri vračata dvajset let nazaj, v čase začetkov 21. stoletja ter obdelujeta fenomene takratne pop kulture.

Počasno izgorevanje (Slow Burn)

Podkast, na katerem se je voditelj Josh Levih v preteklosti že ukvarjal s smrtmi Tupaca in Notoriousa BIG, s škandalom Watergate ter z ustavno obtožbo Billa Clintona.  Zadnje oddaje pa prinašajo analizo o Davidu Dukeu, belem supremacističnem voditelju, ki je postal politik, povzetek časa pred iraško vojno in analiza nemirov leta 1992 v Los Angelesu.

Iz Oasthousea: podkast Alana Partridgea (From Oasthouse: Alan Partridge podcast)

Alan Partridge, obsedenec s podrobnostmi in velik oboževalec zvoka lastnega glasu je tako rekoč idealen voditelj podkasta. Na poslušalski pladenj zlaga teme kot so ljubezen do koncertov in njegova odtujitev od lastnih vnukov. Njegov podkast, ki je brez kakršnekoli dlake na jeziku, je med najbolj poslušanimi na svetu.

Katherine Ryan: Povedati vsem vse (Katherine Ryan: Telling Everybody Everything)

Za razliko od večine podkastov, ki praviloma slonijo na bolj ali manj znanih gostih, je pričujoči, ki ga vodi komičarka Katherine Ryan v bistvu vrsta razširjenih monologov, v katerih se Ryan ukvarja s temami kot so uvajanje malčkov na kahlico, splav in seksizem v šovbiznisu. Njene kritike sodobne družbe so polne presenetljive odkritosti in modrosti.

Kje je George Gibney? (Where is George Gibney?)

V tem BBC-jevem podkastu novinar Mark Horgan potuje po Irski, ZDA in Veliki Britaniji in išče irskega olimpijskega plavalnega trenerja Georgea Gibneya, ki je bil leta 1994 obtožen spolnih napadov na otroke, vendar je izginil, preden so mu lahko sodili. Težka, a izredno pomembna vsebina teh oddaj, se osredotoča na žrtve in tiste, ki so bili pod Gibneyevo taktirko.

Lepi beli starši (Nice White Parents)

Po globalnem viharju, ki ga je sprožil policijski umor temnopoltega Georgea Floyda, so podkasti o rasni neenakosti pognali kot gobe po dežju. Med njimi vsekakor izstopa pričujoči podkast, v katerem se sprašujejo, ali so ravnanja dobronamernih, a prevladujočih in včasih strahopetnih belih staršev zadnjih 60 let dejansko povzročili poslabšanje ameriškega šolskega sistema za temnopolte učence.

V hišnem priporu z Lousiom Therouxom (Grounded With Louis Theroux)

Ko Louis Theroux zaradi koronskega zaprtja sveta ni mogel več snemati svojih izjemnih dokumentarcev, se je obrnil na svet podkastov in izkoristil priložnost ujeti nekaj najbolj znanih svetovnih imen, ki so prav tako doživljala globalni hišni pripor. Med njimi sta tudi Helena Bonham Carter, ki se v podkastu spominja njunih skupnih šolskih dni, ter pevka Sia, ki mu v pogovoru prizna, da mu je enkrat celo pisala pismo oboževalke. Pri Therouxu je fino, ker se ne boji zastaviti niti tistih najbolj neprijetnih vprašanj.

Draga Joan in Jericha (Dear Joan and Jericha)

Julia Davis in Vicki Pepperdine se v tem podkastu ukvarjata s tabu temami, ki pa v njunih oddajah ne dopuščajo nikakršnih tabujev: surovost, javna iztrebljanja in lovljenje potencialnih spolnih partnerjev v veliko mrežo, so le ene izmed tem, ki se jih lotevata na mračen, a hkrati histerično smešen način. V svetu Joan in Jeriche so ženske lene, neumne in fizično odbijajoče, medtem ko so fantje pridni in čudoviti, kar naredi njune oddaje nesramno sveže, saj na duhovit način obračunovata z vseprisotno mizogonijo.

Veter sprememb (Wind of Change)

Je bila balada skupine The Scorpions v resnici skrivno protisovjetsko obveščevalno orodje, ki ga je napisala CIA? To je bila trditev, ki jo je v svoje središče postavil po mnenju Guardiana najboljši podkast lanskega leta.  Ta odličen podkast, ki ga je vodil Patrick Radden Keefe iz New Yorkerja, je imel vse. Ljubiteljem zgodovine je odprl okno v vohunske taktike iz obdobja hladne vojne, ljubiteljem glasbe pa je pripovedoval o zanimivi urbani legendi, ki stoji za to glasbeno uspešnico. Edinstvena serija, ki je v dobi vseprisotnih lažnih novic poslušalce izzvala k poglobljenemu razmišljanju o zapleteni naravi resnice. Na pretočnih platformah ga ni več, lahko pa ga poslušate na tej povezavi: https://crooked.com/podcast-series/wind-of-change/#all-episodes

Nina Krajčinović

Back to top button