Stavni nasveti, ’insajderske’ informacije in (doživljenska?) prepoved

James Kraus, trener mešanih borilnih veščin, menedžer in nekdanji UFC-borec, je v zadnjih nekaj mesecih s svojimi izjavami in dejanji dvignil veliko prahu in poleg nekaj preglavic povzročil pravi škandal, ki je spremenil že tako strogo regulativo organizacije UFC, vpletel pa se je celo FBI.

 

Vse se je začelo avgusta lani, ko se je 36-letni James Kraus pojavil v priljubljeni oddaji The MMA Hour, ki jo gosti Ariel Helwani, kjer naj bi bila tema njegova upokojitev in prehod v trenerske vode, nato pa se je brezbrižno razgovoril o svojih stavnih nasvetih ter odkrito priznal, da je zadeva veliko bolj dobičkonosna kot trenerstvo. S temi izjavami je presenetil celo vsega vajenega novinarja Helwanija, ki je Krausa med drugim povprašal, ali stavi tudi na svoje »varovance«, intervju profesionalno speljal do konca, kar je sledilo, pa je šokiralo celoten svet borilnih športov.

James Kraus, sicer uspešen UFC-borec, se je zadnjič boril leta 2020, ko je po sodniški odločitvi premagal Claudia Silvo, v zadnjih osmih borbah v organizaciji pa le enkrat okusil grenkobo poraza. Edini poraz v omenjenem nizu mu je na UFC 247 po deljeni sodniški odločitvi v izbrani borbi večera zadal Trevin Giles.

Kraus je kariero končal z zmago v najmočnejši svetovni organizaciji UFC, do omenjenega škandala je uspešno vodil svoj klub Glory MMA, pod njegovim okriljem se je med drugim boril tudi aktualni prvak mušje kategorije Brandon Moreno, ki je bil tik pred najpomembnejšo borbo kariere primoran za nasvete iz kota iskati novega trenerja.

Po avgustovski oddaji in njegovem »razkritju« stavnih nasvetov, vplačil stav celo na borce pod svojim okriljem, nenazadnje ustanovitvi VIP-skupine The 1 % Club na Discordu, kjer je delil oziroma prodajal stavne nasvete in je štela celo preko dva tisoč članov, je sledila serija dogodkov, vpletle so se stavne hiše ter celo FBI.

V začetku septembra se je na UFC Fight Night: Rodriguez vs Lemos namreč boril Darrick Minner, sicer varovanec Jamesa Krausa in njegovega Glory MMA. Njegov nasprotnik, Shayilan Nuerdanbieke je bil ob naznanitvi borbe izrazit favorit (-220). Le nekaj ur pred začetkom njune borbe pa so se na stavnicah začeli »sumljivi« premiki, do te mere, da so pritegnili pozornost stavnic. Nenavadno se jim je zdelo tudi veliko število vplačil na predčasno prekinitev Nuerdanbiekeja v prvi rundi; borba je trajala zgolj 70 sekund, Minner pa je izgubil s tehničnim knockoutom.

Da ni nikakršnega razloga za skrb, je v izjavi za javnost tolažil UFC: »Organizacija UFC tako kot ostale športne organizacije sodeluje z neodvisnim ponudnikom, ki nadzorujejo stavne aktivnosti naših dogodkov. Naš partner, Don Best Sports, vodilni dobavitelj stavnih podatkov v realnem času na področju Severne Amerike, bo izvedel temeljito preiskavo ter poročal o svojih ugotovitvah. V tem trenutku nimamo razloga, da bi sumili v vpletenost bodisi borcev ali njihovih ekip.«

IZJAVA DANA WHITE:

 

17. oktobra pa so pri organizaciji UFC objavili nov, posodobljen Kodeks vedenja športnikov, ki med drugim vključuje člen, da borcem ni dovoljeno vplačevati stav na borbe:

»Športnikom je prepovedano sklepati kakršnekoli stave (neposredno ali preko tretje osebe) nase ali katerokoli borbo pod okriljem organizacije UFC. Stava športnika v tem kontekstu je v večini držav z legaliziranimi stavami nezakonita in lahko povzroči kazenske sankcije. To velja tudi za (1.) sorodnike, ki živijo v istem gospodinjstvu kot športnik, (2.) športnikove trenerje, menedžerje, zdravstvene delavce ali drugo osebje in (3.i) katerokoli drugo osebo z dostopom do nejavnih informacij v zvezi z udeleženci borbe«.

Že v naslednji borbi svojega varovanca pa James Kraus ni smel prisostvovati v kotu Milesa Johnsa. Po svoji zmagi na UFC Fight Night 215 je Johns dejal, da je Kraus le dan pred borbo izvedel, da ne bo smel biti v njegovem kotu v UFC Apex centru v Las Vegasu. Johns je sicer dejal, da je bila ta odločitev sprejeta s strani organizacije UFC, a se je kasneje izkazalo, da je atletska komisija Nevada suspendirala Krausa in mu odvzela licenco.

Saga pa se tu ni končala. S 1. decembrom je komisija za alkohol in igre na srečo v Ontariu izdala prepoved vplačil vseh stav na dogodke UFC zaradi sumljivih aktivnosti in morebitnih »notranjih stavah« ter zaradi nezmožnosti organizacije, da bi preprečila tovrstne dogodke. Kar je sicer s 17. oktobrom UFC s posodobljenim kodeksom želel preprečiti.

Že naslednji dan je z isto prepovedjo nastopila še druga kanadska provinca Alberta; višji uradnik za komuniciranje Lynden Mcbeth je dejal:

»S 1. decembrom je AGCL (Alberta Gaming, Liquor and Cannabis) prenehal s prejemanjem in ponujanjem stav na dogodke UFC zaradi možnih tveganj integritete stav. Prejšnje stave omenjenih dogodkov na PlayAlberta.ca so bile razveljavljene in vložki so bili vrnjeni igralcem«.

Istega dne je organizacija UFC izdala ultimat: vsi borci pod okriljem Jamesa Krausa morajo poiskati novega trenerja, v kolikor bodo želeli nastopati v organizaciji:

»Borci, ki bodo še naprej trenirali pod okriljem Jamesa Krausa ali v njegovem klubu, ne bodo smeli sodelovati na UFC-dogodkih do razjasnitve omenjenih dogodkov oz. dokler vladne preiskave ne bodo končane,« je na kratko pojasnil izvršni direktor UFC Hunter Campbell.

Na tiskovni konferenci pred UFC 282 se predsednik organizacije Dana White ni mogel izogniti vprašanjem glede stavnega škandala ter odkrito priznal, da poteka preiskava in da je integriteta organizacije nedotaknjena, obenem pa opozoril borce, ki bi pomislili na prirejanje stav.

 

14. decembra je atletska komisija Nevada za nedoločen čas podaljšala suspenz tako Jamesu Krausu kot tudi Derricku Minnerju, medtem ko je preiskava še potekala. Teden dni kasneje je po navedbah ESPN atletska komisija suspendirala še UFC-borca v mušji kategoriji Jeffa Mollino, ki je prav tako del ekipe Glory MMA. V poročilih ESPN naj bi bil suspenz Molline povezan s preiskavo, s Krausom pa je v njegovem klubu treniral že leta. V začetku decembra, tik preden je UFC izdal ultimat, je Mollina odpovedal prihajajočo borbo proti Jimmyu Flicku, ki bi se morala odviti 14. januarja.

V začetku januarja pa so na dan prišle informacije, da naj bi James Kraus deloval za offshore športno stavnico ABCBetting.ag. Anonimni viri so za ESPN povedali, da so stave sklepali preko Krausa, ki je deloval kot agent za omenjeno stavnico, ponujal pa naj bi tudi provizije. Plačila pa naj bi se nakazovala prek Paypala in Venme.

Preiskave še potekajo, komisija za alkohol in igre na srečo v Ontariu je z 19. januarjem začela ponovno sprejemati stave, saj naj bi UFC sprejel vse zahtevane ukrepe. Kaj bodo sprejele vladne ustanove, ki so prevzele preiskavo stavnega škandala še ni znano, najverjetneje pa se Jamesu Krausu tudi v prihodnje ne obeta nič dobrega …

Luka Kovič

Back to top button