HeadlineAktualnoSlovenijaPišemo

Šovinizem kranjske policije

Piše se leto 2021. Po slovenskih zakonih bi morale biti ženske enakopravne in prejemati enako plačo za enako delovno mesto. Praksa se s teorijo pogosto ne sklada. Ženske na razgovorih za službo še vedno šikanirajo z vprašanji glede načrtovanja družine, na dnevni ravni opravijo več ur neplačanega gospodinjskega dela od moških, pogosto prihaja do neskladij pri plačilu plače glede na moške zaposlene na istem delovnem mestu. Da o vsakodnevnem izkazovanju moške nadrejenosti, tudi skozi spolno nadlegovanje, ki ga ženske še danes trpijo celo na ulici, raje ne izgubljamo besed. Pričakovali bi, da se takšni obravnavi izogibajo vsaj policaji, a posnetki na Facebook profilu policijske uprave Kranj kažejo obratno sliko.

 

 

Omenjeni spletni profil po komentarjih sodeč marsikdo razume kot šaljivega in prijaznega. S ponavljanjem in javnim prikazovanjem patriarhalnih vzorcev, ki naj bi bili smešni, dosega ravno obratno. Dosega pritrjevanje šovinizmu in omogoča lažjo reprodukcijo posvojenih škodljivih družbenih vzorcev na podlagi zgleda, ki ga v obliki videoposnetkov objavljajo policisti sami. Z njimi pritrjujejo repatriarhalizaciji družbe in vračanju h konservativnim tradicionalnim praksam. V času povečevanja števila umorov žensk v Sloveniji je spodbujanje gostilniškega humorja, ki ženske zreducira na njihove vloge žen in gospodinj, izjemno škodljivo.

Na svoj profil je policijska uprava Kranj ponovno opozorila 23. novembra, ko je objavila video z naslovom Čista stekla. V njem nam policist svetuje glede obvezne zimske opreme. S seboj naj bi obvezno prinesli »Trak ali kapo, rokavice, drzalico, pa čaj.« V nadaljevanju videa nas pozove k nadaljevanju ogleda, da »bomo videli zakaj vse to rabimo, an.« Nato k avtu pozove svojo ženo, ji preda vse našteto razen čaja in dejanje komentira z besedami: »Ful je dobr, da ste poročeni. Brez žene al pa punce to ne gre.« Termovko čaja zadrži zase, da se sedeč na toplem v avtu obrani mraza. Za konec nam svetuje še, da ženo v drgenjenje ledu prepričamo tako, da nanjo prepišemo avto. Torej že takoj obstaja predpostavka, da je avto njegov, ker je on moški in s tem tisti, ki je finančno močnejši.

Posnetek podpira gostilniški humor, ki utrjuje patriarhat s tem, da žensko postavlja v vlogo neumne in neplačane gospodinjske pomočnice, ki ji ne da niti glasu. V videu ženska ne spregovori, trdo delo opravlja celo z nasmeškom. Moški jo medtem ponižuje s smešenjem. Postavlja jo v tipično žensko vlogo, kar naj bi čiščenje bilo. Tudi, če gre za čiščenje avtomobila, upravljanje s katerim naj bi bilo tipično moško. Opiranje na stereotipe kot je ta, da mora biti čiščenje prepuščeno ženskemu spolu je zaostalo in samo spodbuja že tako neenako razporeditev neplačanega domačega dela. Pravzaprav to dejstvo celo smeši in ga ne problematizira.

Policisti naj bi predstavljali zgled obnašanja v družbi, čeprav smo v času zadnje vlade večkrat videli politično delovanje policije, ki je bilo – sploh na protestih – daleč od tega. Šovinističen profil z več kot 30.000 sledilci tako ne pomaga v boju za enakopravnost. Kaj šele druge objave, kot je tista kjer se preseženi okrogli številki sledilcev upravljalec pokloni z zahvalo dobrim ljudem, posameznikom in svoji ženi. Tudi tu je zahvala le polovična. Mož ji prek javnega profila namreč obljublja, da bo pospravil stanovanje, da si bo ona lahko vzela čas zase. Namesto tega bi lahko to opravil že sam od sebe. Predvidoma vendar živita v stanovanju skupaj.

Opravičilo v stilu: »Kadar se pošalimo, to nikoli ni zato, da bi koga namenoma prizadeli. Če smo te kdaj, se ti opravičujemo,« pač ni dovolj. Opravičevanje po opravljenem spornem dejanju je prej kot nekonfliktnemu človeku lahko zgled kriminalcu. Oni so pač pregovorno tisti, ki naredijo nekaj napačnega, nato pa se za to opravičijo. Policisti bi morali biti tu na drugi strani. Namesto, da se opravičujejo bi morali neenakopravnost poskušati preventivno preprečevati.

Pia Nikolič

Povezani Članki

Back to top button