HeadlineAktualnoSlovenijaPišemo

ŠOKANTNO: Minister Dikaučič izdal vrednote slovenske pomladi in prevzel sodno pošto

Na inštitutu za potvarjanje zgodovine in prevpraševanje narodnih vrednot na Trstenjakovi ulici 8 v Ljubljani so na podlagi pregovora ˝Brez dela ni jela˝, ki ne izraža dovolj slovenskosti, iznašli nov pregovor: ˝Brez osebne koristi ni ministrovanja˝, ki bo, kot pravijo v Slovenski demokratski stranki, boljše povzel duh časa in državne ureditve. Konec septembra je Okrožno sodišče v Murski Soboti izdalo sklep o uvedbi sodne preiskave zoper pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča, a mu sklepa o tem vsaj do torka, ko je v medijih odjeknila novica, da se Dikaučič po zgledu predsednika vlade Janeza Janše izogiba sodni pošti, niso uspeli vročiti.  »Zoper prvoobtoženega sodišče vročilnice še ni prejelo, pošta, naslovljena na drugoobtoženo, pa se nam je vrnila z oznako ‘ni dvignila’,« so zapisali na murskosoboškem sodišču. V torek, ko je pritisk javnosti postajal premočan, je Dikaučič stopil pred kamere in zmagoslavno pokazal kuverte z domnevno pošto iz sodišča, a jih hitro pospravil nazaj v žep. 

 

 

Obtoženi Dikaučič naj bi kot odgovorna oseba v družbah BGA s sedežem v Gornji Bistrici in Prevozi Žižek d. o. o. v stečaju pri medsebojni kupoprodaji blaga in prevozov s prebrisanim prijemom gospodarskega kriminala oškodoval državni proračun za 52.000 evrov.

Kljub temu da je dejanska prodaja stekla med Prevozi Žižek in BGA, pri čemer sta obe podjetji registrirani v Sloveniji, so se izvajalci preprodaje odločili, da davka v slovensko državno blagajno ne bi plačali. Zato so posel s ponarejenimi papirji razširili še na Hrvaško, kjer naj bi podjetje West Alpine d. o. o. opravilo prvi nakup in nato blago prodalo partnerskemu podjetju West Alpine Gmbh Leipzig iz Nemčije. Družba BGA je tako v tej različici zgodbe o prodaji med Dikaučičem in Dikaučičem blago kupila od West Alpine Gmbh Leipzig.

Zgodba ima precej dolgo brado, saj so na okrožnem državnem tožilstvu v Murski Soboti že 25. avgusta 2017 prejeli kazensko ovadbo finančne uprave proti Dikaučiču, kasneje je tožilstvo avgusta 2019 zaprosilo tožilstvo Bosne in Hercegovine za mednarodno pomoč – torej naj zbere obvestila od njihovega državljana. Avgusta lani je tožilka vložila zahtevo za preiskavo na murskosoboškem sodišču, ki pa še ni uvedena.

Dikaučič, ki sume kategorično zavrača, saj naj bi bil njegov podpis na ponarejenih listinah, ki dokazujejo prodajo na Hrvaško in nakup iz Nemčije, nič drugega kot ponaredek, je bil že pred tem vpleten v posle, zaradi katerih je v stečaju končalo vsaj eno podjetje. Med 4. februarjem 2013 in 20. junijem 2016 je vodil podjetje Prevozi Žižek iz Črenšovcev. Lastniki, člani družine Žižek, so v istem času odprli novo podjetje, Dikaučič je nato odšel z direktorskega položaja, Prevozi Žižek pa so potonili v finančne težave in končali v stečaju. Upniki so, kot je razvidno iz evidenc, prijavili za okrog 1,3 milijona evrov terjatev. Podjetje je tako tudi Finančni upravi RS (Furs) ostalo dolžno več kot 200.000 evrov.

Dikaučič je vodil tudi podjetje SCL, prometna in tovorna logistika, ki je dvakrat zamenjalo lastnika za kupnino v višini enega evra. Podjetje nekaj let ni poslovalo. Uradno je bilo brez prihodka, kapitala in premoženja. Ko je Dikaučič odstopil kot direktor, je na njegov položaj prišla ukrajinska državljanka Olena Holiuk, lastnik pa je postal mariborski brezdomec, ki je podjetje torej kupil za en evro. SCL ima danes za več deset tisoč evrov neporavnanih davčnih obveznosti. Dikaučič je pojasnjeval, da podjetje ni poslovalo, saj je bilo projektno ustanovljeno in namenjeno tujim partnerjem, ki se »zaradi zakompliciranosti našega trga niso odločili stopiti na trg«.

Kot je poročal portal Necenzurirano, so Dikaučiča zaradi spornih poslov v preteklosti že preiskovali kriminalisti z murskosoboške policijske uprave. V letih 2015 in 2016 sta bili proti njemu vloženi dve ovadbi zaradi kršenja temeljnih pravic delavcev, ki pa sta bili zavrženi, saj tožilstvo ni našlo utemeljenih sumov za storitev kaznivega dejanja.

Trenutna oblast tako še naprej dokazuje, da so najprimernejši kadri za slovensko digitalno, ekonomsko in ideološko preobrazbo v neoliberalni prostotržni tajkunski raj izbrani po ključu popolne neprimernosti za položaj. Minister za pravosodje je v kazenskem postopku osumljen utaje davkov, minister za okolje in prostor Andrej Vizjak že 14 let, kot je razkril portal 24.ur, tajkunom, tudi če so le-ti zlezli iz logov tranzicijske levice, ponuja hitra izobraževanja o izogibanju davkov, minister za notranje zadeve Aleš Hojs s pomočjo podrepnikov Državnega sekretarja iz kabineta predsednika vlade Žana Mahniča in generalnega direktorja policije Antona Olaja prekoračuje svoja pooblastila in ukazuje policijsko nasilje, minister za zdravje Janez Poklukar z ignoriranjem zdravstvene stroke razkraja zdravstveni sistem in je neposredno odgovoren za vsaj eno smrt zaradi cepljenja s cepivom Janssen.

To seveda ni nič nenavadnega, ko pa so vsi primerni kadri strank trenutne vlade že zaposleni na malo prej izmišljenem inštitutu za potvarjanje zgodovine in prevpraševanje narodnih vrednot na Trstenjakovi ulici 8, ki so samo v času nastajanja tega prispevka uspeli potvoriti refren pesmi Korada in Brendija Sem pravi Primorec: ˝Če bi se lahko še enkrat rodil, najraje minister v vladi Janeza Janše bi bil!˝

Jaka Virant

Povezani Članki

Back to top button