HeadlineAktualnoSlovenijaPišemo

Skrivanje za tviti

Nizka stopnja komunikacije, ki se je najprej razširila preko spletnih komentarjev, je v zadnjem obdobju zajela tudi socialno omrežje Twitter, ki je glavni vir nestrpnosti. Najhuje je, da se nestrpne komunikacije preko tvitov poslužujejo tudi najvišji nosilci javnih političnih funkcij.

 

 

Nekatere javne funkcije so takšne, da njihov nosilec, dokler jih opravlja, nima več osebnega zasebnega življenja. Vse kar naredi ali izjavi, se šteje kot del njegove javne funkcije. Tako recimo britanski premier Boris Johnson, ne more dopoldne opravljati funkcije britanskega premierja na ulici Downing 10, zvečer pa veseljačiti na rave zabavi. Ko angleška kraljica Elizabeta II. poda izjavo, pa četudi na pasji razstavi, vedno govori kot angleška kraljica, ne kot državljanka Elizabeta. Kljub pravilom po katerih se ravnajo pomembne javne osebnosti, pa se je bivši ameriški predsednik Donald Trump večkrat želel skriti za svojimi tviti in preko njih izražati lažne ali nestrpne izjave, ki jih je želel prikazati kot izjave skoraj nepomembnega posameznika, za katerega ne veljajo pravila obnašanja kot pritičejo predsedniški funkciji. Vendar je vse kar napiše ameriški predsednik še kako resno. To se je izkazalo ob koncu njegovega mandata z napadom pobesnele množice na ameriški kongres in drugo ustavno obtožbo. Zaradi tega mu je internetni gigant Twitter zaprl račun in ga odrezal od nasilnih sledilcev, ki so nasedli njegovim trditvam o volilni prevari. Podobno taktiko komuniciranja si je izbral tudi podpornik Donalda Trumpa, slovenski premier Janez Janša. Se lahko tudi njemu zgodi, da mu zaprejo Twitter račun?

Slovenski predsednik vlade svoja najbolj skrajna, žaljiva in nestrpna stališča necenzurirana objavlja preko številnih tvitov. Čeprav se želi za njimi skriti kot posameznik, pa imajo njegove izjave zelo velik vpliv na javnost in tudi na nivo komunikacije v državi, ki je v zadnjem letu na najnižji točki. Karkoli napiše na platformi Twitter, nihče ne jemlje kot njegovo osebno stališče, ampak odmeva v javnosti kot mnenje slovenskega premierja. Tako njegove zapise razumejo tudi različne evropske institucije, poslanci in novinarji s katerimi Janez Janša bije tviterski boj. Nazadnje pa je to posredno sporočila tudi evropska poslanka Sophie In ‘t Veld, ki vodi skupino za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic v okviru odbora Evropskega parlamenta za državljanske pravice, pravosodje in notranje zadeve. Na zagovor v Bruselj je namreč povabila nekaj vidnih slovesnkih politikov s predsednikom vlade na čelu.

Nestrpne izjave

Ko se trenutni predsednik slovenske vlade zaveda, da so njegove izjave tako skrajne, da jih ne more izjaviti preko običajnih kanalov komuniciranja, se zateče na Twitter in jih želi prikazati kot osebno mnenje. Na socialnem omrežju preživi toliko časa, da je na spletu nastal celo sledilnik Maršal Twitto, ki spremlja vsako njegovo aktivnost. Preko socialnega omrežja se je skregal že s številnimi Slovenci od Slavka Bobovnika do Magnifica. Domačo javnost dostikrat razburi z izjavami kot je bil recimo neokusni tvit o novinarkama RTV Eugeniji Carl in Mojci Šetinc Pašek: “Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Eugenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan.”

Čeprav v zadnjih dneh v državnem zboru lahko slišimo poslance vladajoče koalicije obtoževati opozicijo, da je kriva za nizki nivo komunikacije v državi, je takšno komunikacijo sprožil ravno trenutni premier. Tako je recimo ob zaprtju volišč v ZDA ob zadnjih predsedniških volitvah svojim domačim političnim nasprotnikom sporočil : “Nič bolj ne razjezi kaviar levičarja, kot je novica, da bo Donald Trump še 4 leta predsednik ZDA. Ker so zanj večinoma glasovali tisti, ki živijo od lastnega dela in truda, ne glede na barvo kože ali veroizpoved.” Blamaža ob čestitki poražencu ameriških volitev in omalovaževanju zmagovalca Joa Bidena, pa je segala daleč preko slovenskih meja in naši državi napravila veliko škodo v tujini. Predvsem insinuacije, da so bile ameriške volitve prevara in zarota levičarjev. S tem je EU spravil v veliko zadrego, še posebej v luči bližnjega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Odzivi iz tujine

Vse več odzivov na Janševe tvite prihaja iz tujine, pa ne zaradi slabe angleščine, temveč zaradi nizkega nivoja komunikacije in napadov na različne demokratične institucije in vrednote. V Bosni in Hercegovini je tako kot bomba odmevala nepietetna izjava ob obletnici pokola Bošnjakov. Namesto izjave žalovanja slovenskega premierja smo lahko prebrali tvit: “Pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo in obsodili povojne poboje v Sloveniji in drugod.”

Medtem, ko so bili Janševi tviti namenjeni domači javnosti zgolj žaljivi in nestrpni, pa tviti namenjeni tujim politikom in novinarjem Sloveniji povzročajo politično škodo. Nenehno kreganje z različnimi evropskimi poslanci in novinarji ter teptanje demokratičnih vrednot je pripeljalo že tako daleč, da bodo v evropskem parlamentu imeli posebno obravnavo posvečeno Sloveniji. Od tvitov predsednika vlade se distancirajo celo njegovi koalicijski partnerji. Ob njegovem zadnjem napadu na novinarko medija Politico, je evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak zapisala: “Ne bi me presenetilo, če bi se Slovenija zaradi neprimernih odzivov predsednika znašla pod drobnogledom Evropskega parlamenta in drugih evropskih institucij (…) Žal mi je, da ne upošteva prošenj predsednika Mateja Tonina, da naj za nekaj časa odloži twitter.”

Dvojna merila

Ko je Predsednik vlade Janez Janša zahteval popravek za članek o Maršalu Twittu v nemškem Süddeutsche Zeitung pred tednom dni, se je izgovarjal, da ni napadel novinarke Politica Lili Bayer kot premier, temveč je zgolj kot zasebni državljan izrazil razočaranje. Povsem drugače je bilo v primeru sodnice okrajnega sodišča v Ljubljani Urške Klakočar Zupančič, ki je v zaprti Facebook skupini Janšo označila za velikega diktatorja. Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenjak je nemudoma zahteval oster odziv Sodnega sveta in predsednika vrhovnega sodišča. Namesto, da bi tudi v njenem primeru Vinko Gorenjak ugotovil, da gre zgolj za osebni zapis, je predsednica okrajnega sodišča na njegovo zahtevo vložila pobudo za začetek disciplinskega postopka in z novim letnim razporedom sodnici odvzela vodenje oddelka za etažno lastnino.

Kot se je izkazalo, pa se socialnega omrežja v namen političnega boja ne poslužuje zgolj predsednik SDS, ampak tudi drugi njegovi strankarski kolegi in kolegice. Neljubi pripetljaj se je zgodil poslanki iz vrst SDS Alenki Jeraj. V ponedeljek se je na Twitterju vnela žgoča razprava o vladnih ukrepih za zajezitev kovida. Izkazalo se je, da je poslanka igrala dvojno igro ter komentirala zapis novinarja Dela najprej s svojim uradnim Twitter profilom, nato pa še kot anonimnica z imenom Kopriva. Vendar se njeno preklapljanje ni končalo kot si je želela, saj se je izdala, spravila v veliko sramoto in prikazala način delovanja svoje stranke na socialnih omrežjih. Pod anonimnim profilom je hvalila strankarsko in vladno politiko ter vodila vojno proti tistim, ki mislijo drugače.

Sebastijan Ozmec

Povezani Članki

Back to top button