HeadlineAktualnoSlovenijaPišemo

Shod za povrnitev zaupanja v javno RTV

Na Trgu republike so se v ponedeljek ob šestih začeli zbirati podporniki neodvisne in javne RTVS. Shod so organizirali novinarski sindikati, na njem pa so zahtevali nujnost ukrepanja za ohranitev javnega servisa.

 

 

Uvodna govornica na shodu je bila Helena Milinković, predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in predsednica KNS-ja. Opozorila je na pritiske in kratenje novinarske avtonomije. Odkar so napovedali stavko, se je kolektivni mobing še povečal. Na dan stavke je prišlo do najhujšega posega v novinarsko delo – do cenzure. TV Dnevnik, ki je za številne Slovence vir verodostojnih informacij, je bil predvajan v okrnjeni izvedbi, je Milinkovićeva sporočila zbranim. »Naša prva in glavna zahteva je novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija,« je ob ploskanju nadaljevala. Na tiskovni konferenci nekaj ur pred shodom je stavkovni odbor obvestil javnost, da je vodstvo RTV Slovenija zaradi stavke odločilo poročila ob 17. uri skrajšati na tri minute, Dnevnik in Odmeve pa na pet minut. Oddaja Tednik je bila odpovedana.

»Dosegli smo mini zmago. Programski svet ni zasedal, ker je generalni direktor preveč zaposlen s stavko in oblikovanjem programa, kar ni v njegovi pristojnosti.« je nadaljevala. »Znova pozivamo vse svetnike, ki sprejemajo škodljive sklepe na programskem svetu, da nemudoma odstopijo in ohranijo lastno čast ter odidejo iz kulturne ustanove javnega RTV-ja.« Zbrani so njen poziv pospremili z glasnimi vzkliki in ploskanjem, ki se je le še stopnjevalo, ko je povedala, da so v državni zbor poslali zahtevo in dobili odgovor, da je bila za sredo sklicana izredna seja odbora za kulturo v državnem zboru, na katerem bodo razpravljali o razmerah na RTV-ju.

Naslednja je pred mikrofon stopila predstavnica pogajalske skupine stavkovnega odbora Ksenija Horvat. V svojem nagovoru je poudarila pomen interesa javnost, ki je v tem boju najpomembnejši. Javnost je tista, ki zaradi ravnanja vodstva izgublja pomembne oddaje in ne dobiva vsebin in informacij, ki bi jih morala, zato je ta shod v bistvu protest javnosti. Tudi Horvatova je naslovila zahtevo na zakonodajalca, ki je dolžan upoštevati javni interes in sprejeti zakon, ki bo omogočal neodvisno, profesionalno in etično novinarsko delo.

Naslednji govornik Uroš Lipušček je spregovoril o pomenu dopisništev, vodstvo RTVS si nekatera namreč želi ukiniti. Govoril je o tem, kako pomembni so dopisniki, katerih poročanje sega onkraj velikih, vplivnih tiskovnih agencij, kot sta Reuters in AP, ki zastopajo interese velikih sil in vsiljujejo njihovo agendo. Slovenski javni medij pa ni obremenjen s tem interesom in zato lahko slovenski gledalci in poslušalci dobijo neobremenjeno perspektivo o pomembnih političnih dogodkih v svetu. Dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja Mojca Širok se je navezala na njegov govor in se vprašala: »Zakaj potrebujemo zunanjepolitično redakcijo? Zakaj potrebujemo dopisniško mrežo?« Poudarila je pomembnost oddaje Globus, tudi zaradi kakovostnih dopisniških prispevkov. »Oddaja Globus je imela zunanjepolitične vsebine, predstavljene na nek zahteven način, ki zahtevajo aktivnega gledalca. Toda ta majhna nišna oddaja je vsak četrtek dobila od 65 do 120 tisoč gledalcev.«

Pričakovano je spregovoril tudi dolgoletni voditelj oddaje Studio City Marcel Štefančič. »Še vedno nas je več. In več nas je, ker imamo prav. Ukinili so Studio City, ker imamo prav. Za nami hočejo zabrisati vse sledi, ker imamo prav,« je dejal v svojem stilu in poudaril tudi, da jih vodstvo nadzoruje in kaznuje, ker zastopajo interes javnosti. »Ovirajo to stavko, ker imamo prav. Na vsak način nas hočejo zamenjati, ker imamo prav. Še publiko, kot bi rekel Brecht, želijo razpustiti, in si izbrati novo, ker imamo prav,« je pridigal. Kritičen je bil do nove oddaje Panorama, ki je po njegovem »kronski dokaz, da imamo prav, oni pa se motijo.«

Predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek pa je izpostavila, da vloga novinarjev ostaja opozarjati na to, kaj je narobe, in se zavzeti za tisto, kar je prav, in »ne dopustiti, da je javno dobro tarča rušenja in uničenja, ker si je to pravico zase vzela peščica z očitnim političnim ozadjem in aspiracijami.« Predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik je podprla stavkajoče na RTVS in jih opogumila, naj bodo vztrajni pri svojih zahtevah. Obe sta na vlado in DZ naslovili tudi poziv, naj prisluhnejo stroki in civilni družbi, uresničijo obljube in poiščejo vzvode za umik politike iz javne RTV.

Podporo zaposlenim na RTVS so na Trgu republike med drugim s svojimi govori izrazili še hrvaška novinarka Maja Sever, predsednica Sindikata hrvaških novinarjev in Evropske zveze novinarjev, predsednik Hrvaškega novinarskega društva Hrvoje Zovko, košarkar Ivo Daneu, nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič, igralec in režiser Metod Pevec, literarna zgodovinarka in antropologinja Svetlana Slapšak, nekdanji novinar na Radiu Slovenija in redni profesor na ljubljanski filozofski fakulteti Roman Kuhar in redni profesor na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Miran Zupanič.

Na Policijski upravi Ljubljana so za STA ocenili, da se je shoda udeležilo približno 450 ljudi.

Simon Smole

Back to top button