HeadlineAktualnoSlovenijaPišemo

Shod za ohranitev tradicije in rušenje ustave

Na Trgu republike je v torek popoldne potekal shod za zaščito otrok in družin, ki ga je pripravila Koalicija Za otroke gre! Z njim so izrazili nasprotovanje spremembam družinskega zakonika, o katerih bo državni zbor predvidoma odločal še ta teden. V vabilu na shod so jasno zapisali zakaj so se kljub dežju zbrali pred državnim zborom: »Z njimi hočejo uzakoniti posvojitve otrok v razmerja LGBTQIA+, ukiniti zakonsko zvezo žene in moža ter vzpostaviti pravno podlago za pripravo šolskih programov, ki bi vključevali spolno vzgojo LGBT.«

 

Trg je zasedla precej večja množica ljudi kot dan prej na shodu za javno RTV, med njimi tudi nekateri opozicijski poslanci iz državnega zbora. Peli so domoljubne in »otrokoljubne« pesmi. Zbrani na shodu so nosili transparente in z napisi opozarjali, da je otrok dar in da posvojitev ni človekova pravica, izražali so nasprotovanje istospolnim zvezam in opozarjali na »naravnost« tradicionalne družine. Zahtevali so, da slovenska zakonodaja ščititi temeljne človekove pravice otrok do matere in očeta ter »naravno danost ženskega in moškega spola.« Govorci so vsi po vrsti obsojali odločitev ustavnega sodišča, ki naj ne bi bila v skladu z »narodno ustavo,« označili so jo za škandalozno, krivično in ideološko motivirano. Največ žvižgov je bilo deležno ponavljajoče omenjanje ministra Luke Mesca, ker naj bi bil odgovoren za spremembe družinskega zakonika in je zaradi tega glavni promotor protidružinskih vrednot v državi.

Glavna govornika Metka Zevnik in Aleš Primc iz Gibanja za otroke in družine sta rohnela proti LGBT posvojitvam otrok, uvedbi protinaravne ideologije v šolske programe, ukinitvi zakonske zveze žene in moža in razmahu trgovine z otroki. Metka Zevnik, sicer tudi predsednica Združenja starih staršev Slovenije, je izrazila prepričanje, da so liberalizacija splava, legalizacija mehkih drog, propagiranje novih oblik družine, teorija spola in radikalni feminizem glavne nevarnosti za tradicionalne vrednote in obstanek slovenskega naroda. Zevnikova se je obregnila ob spolno nevtralni jezik, ki po njenem prepoveduje poimenovanje mama in oče ter uvaja perverzni oznaki starš ena in starš dve. »V tem trenutku je na vrsti sprememba zakonske zveze in s tem na široko odprta vrata LGBTQ+ ideologiji spola, v vrtce in šole, tudi v zdravstvo in v našo govorico,« je dejala in požela bučen aplavz. Zevnikova glavno zlo vidi v neomarksizmu. V temeljni antropološki zmoti. Nova levica je marksizem stare levice zamenjala za moralno-kulturno ideologijo, pravi. Iz tovarn so se premaknili v šole, v gledališča, v tako imenovano kulturo in medije. »Nova levica je napadla družino in moralo. Fotopub je kristalna slika in zrcalo te izrojene ideologije in nemorale« je vpila Zevnikova.

Primc je bil enako odločen. Dejal je, da je »za kristjan,e pa tudi vse ljudi, ki spoštujejo naravo ter razumejo potrebe otroka, jasno, da je uvedba takih sprememb družinske zakonodaje neprimerna, škodljiva in nevarna.« Luka Mesec je po mnenju Primca na ministrstvu za delo »lisica v kurniku« in »ne bi smel nikoli biti minister za družino.« »Nimaš časa za svojo družino, imaš pa čas uničevati naše družine,« je Primc še očital Mescu. Prepričan je, da Družinski zakonik vodi v svobodno trgovino z otroki in da s temi spremembami zakonika otroci postajajo trgovsko blago. Zbrane je pozival, da javno in glasno pokažejo svoje nestrinjanje s spremembami, saj s tem branijo resnico narave in slovensko tradicijo.

Primc je povabil še na Pohod za življenje, ki bo potekal 1. oktobra. Geslo pohoda se bo glasilo »Enakopravnost se začne pred rojstvom.« »Ne lažite, mi ne sovražimo nikogar. Mi smo ljudje ljubezni. Mame in očetje smo ljudje ljubezni,« je dejal in dodal, da je materinska in očetovska ljubezen največja in nepremagljiva sila tega sveta. Primc je izrazil začudenje, da v vladi mislijo, da lahko porušijo to ljubezen. »Zdravemu delu« naroda je čestital za tri zmage na družinskih referendumih ter dejal, da ne bodo pustili, da Golobova levičarska vlada sedaj vse to uniči. Ustavni sodniki so po njegovem poteptali odločitev 1.085.275 državljank in državljanov na referendumu. »Ko gre za naše otroke in za naše vnuke, takrat Slovenci stopimo skupaj.« je zaklical evforični množici in obljubil, da bodo, če bo zakon sprejet, takoj pričeli z zbiranjem podpisov za referendumsko pobudo. Na shodu so tudi že delili obrazce za oddajo podpisov.

Vladni predlog sprememb družinskega zakonika, o katerem bo državni zbor odločal ta teden, sicer sledi odločitvi ustavnega sodišča, s katero je to istospolnim partnerjem omogočilo sklenitev zakonske zveze in jim dalo možnost, da bodo centri za socialno delo pri posvojitvah otrok primernost istospolnega para pretresali po enakih merilih, kot to počnejo pri raznospolnih parih. S spremenjeno definicijo zakonske zveze ter ureditvijo zunajzakonske skupnosti za raznospolne in istospolne partnerje bi partnerji v teh zvezah postali izenačeni tudi v vseh pravnih posledicah, ki jih določa družinski zakonik.

Simon Smole

Back to top button