Robertina Šebjanič s projektom Aquatocene naznanja pričetek založbe SonoLiminal

V skladu s časom, ki je naše življenje popolnoma potisnil na splet, se bo v soboto, 20. decembra iz konzorcija Osmo/za v živo prek dunajske spletne platforme Echoraeume predvajal pogovor z avtorico Robertino Šebjanič in nato izvedba njenega koncerta Aquatocene. Dogodek bo potekal v sklopu enega izmed projektov KUD Mreža, koncertnega cikla FriForma, ki že od leta 2007 pod taktirko Nataše Serec in Lászla Juhásza promovira neidiomatska zvočenja, svobodne jazzovske godbe in site-specific zvočne umetnosti. S koncertom se napoveduje tudi zagon nove podzaložbe SonoLiminal, ki se bo pridružila okrilju plodovite založbe Inexhaustible Editions. Če se slednja osredotoča na širok spekter akustičnih in/ali električnih improvizacij, sodobnih kompozicij in sorodnih zvokov, bo SonoLiminal namenjena predvsem prostoru, kjer akustično ozračje obstaj zunaj antropocenske planetarne prisotnosti, s poudarkom na izdajanju zvočnih del različnih medijev na posebnih vinilnih ploščah v omejenih nakladah. Ker projekt v sebi nosi močno naravovarstveno noto, bodo omenjeni artefakti namesto v plastiko oviti v biorazgradljivo embalažo iz morskih alg.

Foto: Robertina Šebjanič/ Aquatocene

Za svoje delo na področju kulturne, biopolitične in ekološke stvarnosti vodnih okolij večkrat nagrajena Robertina Šebjanič se je v iskanju podvodne tišine s hidrofonom – podvodnim snemalnikom zvoka –  potopila v morja širom sveta. S podvodnimi zvoki iz Bergna, Roscoffa, Korčule, Izmirja, Kopra, Vlielanda in Galwaya avtorica raziskuje zvočno polucijo, ki jo je pod gladino pripeljala človekova prisotnost. Podvodni hrup, ki ga z industrijskimi in tehnološkimi posegih vnašajo ladje, sonarji in zvočni topovi za odkrivanje naftnih zalog, je danes razširjen čez vse svetovne oceane in morja. Morske habitate človeško proizvedeni hrup močno vznemirja, po Lombardovem učinku pa zaradi večjega hrupa okolice tudi živali stopnjujejo jakost svoje komunikacije, kar rezultira v bolj stresnem, intenzivnem in nevarnem okolju – zvočno polucijo namreč povezujejo tudi z nasedovanjem kitov.

Promocijskemu koncertu 20. decembra bo sledil veliki spomladanski dogodek ob prvem izidu pri založbi SonoLiminal, v lično škatlo zapakirani trojni vinilki šestih izbranih posnetkov Robertine Šebjanič. Ideja za založbo izhaja ravno iz živih nastopov Šebjanič, kjer svoje posnetke običajno prenese na unikatne, enkratne vinilne plošče, ki žanjejo veliko zanimanja občinstva. Poleg povpraševanja zainteresirane javnosti pa je velik cilj tudi usmeritev v izobraževalne ter raziskovalne ustanove in knjižnice, saj vsebina projekta nagovarja resne okoljske težave oz. krizo, s katero se soočamo v 21. stoletju. Da bo izobraževalni element izdaje še močnejši, boste lahko v škatli s ploščami našli tudi knjižico s številnimi fotografijami in tremi tematskimi eseji v avtorstvu Šebjanič in dveh mednarodnih znanstvenikov. V znanost skozi zvočno umetnost, v ukvarjanje z raziskavo in okoljsko problematiko bodo usmerjene tudi prihodnje izdaje na založbi SonoLiminal, vse pod kuratorstvom Robertine Šebjanič in podporo okrilne založbe Inexhaustible Editions.

U. P.

Back to top button